Eigenaren van een gebouw "scheuren" Banksy's muurschildering van de muur en verkopen deze door

Janine image
door Janine

30 Januari 2022

Eigenaren van een gebouw "scheuren" Banksy's muurschildering van de muur en verkopen deze door
Advertisement

Banksy is een zeer geliefde kunstenaar over de hele wereld, evenals een van de grootste hedendaagse exponenten van street art. Wat maakt deze artiest beroemd? De redenen zijn talrijk: zijn identiteit is nog steeds onbekend, en dit draagt ​​bij om hem een mysterieus aura te geven; zijn werken brengen sterke boodschappen over: het zijn satirische werken die culturele, politieke en ethische problemen aanpakken. Banksy's werken zijn openbaar, open voor het publiek: de kunstenaar verkoopt geen foto's of reproducties op ander gebied. In de loop der jaren heeft zich echter een business ontwikkeld dat niet bepaald ethisch is: sommige veilingmeesters proberen het werk aan de hoogste bieder te verkopen, waardoor deze laatste de taak krijgt om de muurschildering van zijn oorspronkelijke plaats te “scheuren": de straat.

via BBC

Advertisement

Dit is wat er in het Verenigd Koninkrijk is gebeurd. In Lowestoft, en met name in een gebouw van een oude elektriciteitswinkel, is een werk van Banksy verschenen dat een kind met één voet van het lichaam afbeeldt: het werk heette "Crowbar Girl". Naast het kind een echt zandkasteel. Op een dag was het werk echter plotseling verdwenen, letterlijk losgerukt van de muur waarop het was getekend. De architecten van deze verplaatsing waren Gary en Nadine Schwartz, het echtpaar dat eigenaar is van het gebouw. De twee verwijderden vervolgens het werk en een deel van de muur en verkochten het onderhands op een veiling.

Advertisement
Julian Forbes/Facebook

Julian Forbes/Facebook

Dit leidde tot een debat over de ernst van het gebaar: hadden Gary en Nadine het recht om dat te doen? De loco-burgemeester van de stad, Nasima Begum, noemde het gebaar van het paar, dat ervoor koos te profiteren van iets dat niet hun eigendom was, "beschamend". Het werk van Banksy is niet ontstaan om er financieel van te profiteren, maar om een ​​boodschap over te brengen aan alle voorbijgangers. Bovendien had dat werk de kracht om bezoekers en toeristen naar het gebied te lokken: nieuwsgierigen stroomden naar het gebied om het werk van de beroemde kunstenaar met eigen ogen te aanschouwen. De waarde van de gebouwen waar Banksy schildert stijgt, en dat is ook met de winkel gebeurd.

De voormalige elektrische werkplaats heeft, na het verschijnen van de muurschildering, een marktwaarde van £300.000 aangenomen. Toen de kunstenaar later beweerde dat het werk deel uitmaakte van zijn serie "Great British Spraycation", liep de waarde op tot £500.000. Wat gebeurde er met Crowbar Girl? Oorspronkelijk werd gedacht dat het naar de Verenigde Staten was verscheept, maar later is ontdekte dat het het Verenigd Koninkrijk nooit verliet en door een koper werd gekocht tegen een onbekende prijs, die zou kunnen oplopen tot £2 miljoen.

Advertisement