Val je in slaap voor de tv? Je zou je hersenen kunnen kwetsen: dat beweert een studie

Janine image
door Janine

05 Februari 2022

Val je in slaap voor de tv? Je zou je hersenen kunnen kwetsen: dat beweert een studie
Advertisement

Wie is er nog nooit voor de tv in slaap gevallen? We hebben allemaal weleens, op een of ander moment, de naderende slaap niet kunnen weerstaan ​​en comfortabel op bed geslapen of op de bank terwijl we films, programma’s of series keken. Voor sommigen is in slaap vallen met de tv aan een echte gewoonte, waardoor ze het soms expres doen.

Maar hoewel het ons volkomen onschuldig of zelfs heel ontspannend lijkt, is de studie waarover we je gaan vertellen klaar om ons tegen te spreken. Volgens het onderzoek is wennen aan het in slaap vallen voor het tv-scherm verre van goed voor onze gezondheid. Het is met name niet goed voor de hersenen en het gevoel van rust dat we uit slapen kunnen halen. Laten we eens nader bekijken wat er is ontdekt.

via Journal of Neuroscience

Advertisement
Pixabay - Not the actual photo

Pixabay - Not the actual photo

De studie in kwestie is uitgevoerd door onderzoekers van de Oostenrijkse Universiteit van Salzburg en gepubliceerd in het Journal of Neuroscience. Het doel van de wetenschappers was om het gedrag van onze hersenen tijdens onze slaap grondig te ontdekken en te volgen. In tegenstelling tot dieren zijn wij mensen niet in staat om een ​​duidelijk onderscheid te maken tussen de behoefte om te rusten en een echte "waarschuwing" voor wat ons omringt.

Er zijn namelijk wezens die, om zichzelf tegen roofdieren te beschermen, namelijk met één oog open slapen, een duidelijk teken dat de helft van hun hersenen tijdens de slaap als een "schildwacht" fungeert. Ons hersenorgaan werkt echter een beetje anders. We houden geen oog open terwijl we slapen, dat is waar, maar we slagen er toch in om te volgen wat er om ons heen gebeurt. En om dit te doen, gebruiken we het gehoor.

Advertisement
TheeErin/Flickr - Not the actual photo

TheeErin/Flickr - Not the actual photo

Hierdoor worden de hersenen geroepen om de geluiden die ze waarnemen te "filteren", om te kunnen rusten en tegelijkertijd, mogelijk, een gevaar op te merken. En een van de manieren waarop het dit doet, is door stappen te ondernemen om onderscheid te maken tussen bekende stemmen en onbekende stemmen, of tussen onschuldige of verraderlijke geluiden. En juist hier komt de televisie om de hoek kijken. Wanneer we voor het scherm in slaap vallen, kunnen onze hersenen het geluid nog steeds waarnemen en blijven daarom altijd alert.

Het is op dit punt duidelijk dat de gevolgen voor onze ontspanning ook erg zwaar kunnen zijn. Door de tv aan te laten staan, kunnen we nooit echt rusten als we slapen, omdat we die geluiden kunnen interpreteren als onbekende stemmen en daarom moeite hebben om in een diepe en herstellende slaap te vallen. De studie, uitgevoerd door de hersenactiviteit van 17 slapende volwassenen te meten, was duidelijk: onbekende geluiden veroorzaakten veel micro-ontwaken tijdens de slaap, ten koste van de hersenontspanning. Het is dus beter om de tv uit te zetten en heerlijk rustig te slapen!

Advertisement