Hij slikt voor de eerste keer een antibioticum en beweert God te hebben gehoord

Janine image
door Janine

10 Februari 2022

Hij slikt voor de eerste keer een antibioticum en beweert God te hebben gehoord
Advertisement

Antibiotica maken deel uit van een categorie geneesmiddelen die de ontwikkeling van bacteriën kunnen blokkeren en bestaande kunnen elimineren. Ze worden in verschillende situaties gebruikt: ze kunnen bijvoorbeeld door de arts worden voorgeschreven bij een verkoudheid, hoesten of griep. Een 50-jarige man had nog nooit medicijnen gebruikt, maar kreeg na een luchtweginfectie te horen dat hij een behandeling met antibiotica moest starten.

via NY Post

Not the actual photo - Pexels

Not the actual photo - Pexels

Het tijdschrift BMC Psychiatry berichtte over de zaak van deze man, die een casestudy is geworden. Nadat hij voor het eerst in zijn leven een antibioticum had ingenomen, begon de man namelijk enkele ongewone symptomen te vertonen, zoals stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, hypochondrie en hallucinaties. Wat de artsen het meest trof waren de hallucinaties: de man beweerde God gehoord te hebben, en dat God hem zelf zou hebben uitgekozen om een ​​speciale missie te vervullen. We weten niet precies wat er gebeurde nadat de eerste symptomen verschenen, maar twee dagen na het nemen van antibiotica werd de man opgenomen in een psychiatrische afdeling in Genève en werd hij behandeld met anxiolytica.

Advertisement
Not the actual photo - Pexels

Not the actual photo - Pexels

De artsen wisten nog steeds niet wat de oorzaak was van de hallucinaties en plotselinge stemmingswisselingen, dus bleven ze antibiotica toedienen om de luchtwegaandoening te behandelen: en zo kwamen de hallucinaties terug. De artsen zeiden: "Om middernacht begon hij weer stemmen te horen, hij voelde zich vervolgd en angstig" en ze begonnen aannames te doen: ze ontdekten dat ze te maken hadden met een patiënt die leed aan een zeldzaam geval van antibiomania, een uiterst zeldzaam klinisch fenomeen dat zich manifesteert bij de inname van antibiotica. Met antibiotica werd dus gestopt en een week na het schrappen van het medicijn verdwenen de symptomen die verband houden met antibiomania volledig. Het zeldzame geval van deze man heeft artsen en wetenschappers ertoe aangezet om de relatie tussen antibiotica en het zenuwstelsel te onderzoeken. Welke invloed hebben antibiotica op sommige neurozenders? Waarom komt deze manie in enkele gevallen voor?

Advertisement