Waarom blazen we de kaarsjes uit op de taart? De oorsprong van de traditie verbonden aan de verjaardag

Janine image
door Janine

22 Februari 2022

Waarom blazen we de kaarsjes uit op de taart? De oorsprong van de traditie verbonden aan de verjaardag
Advertisement

De verjaardag is een speciale dag, waarop je gelukwensen, verrassingen en geschenken ontvangt die de tijd vieren die is verstreken sinds de geboorte. Niet alle gevierden zijn er enthousiast over en sommigen hebben een hekel aan hun verjaardag, terwijl anderen er met emotie en grote verwachting op wachten. Sommigen organiseren een feestje met vrienden, anderen brengen de dag liever rustig door, weer anderen kiezen er voor om zich te omringen met een paar naaste dierbaren.

Iets wat iedereen gemeen heeft, is echter het onmiskenbare plezier om voor een taart te zitten met “gefeliciteerd” erop geschreven en de beroemde kaarsen uit te blazen.

Heb je je ooit afgevraagd hoe deze traditie is ontstaan? Waarom is het gebruikelijk om de kleine vlammen uit te blazen, over het algemeen gelijk aan het aantal jaren?

via Cake buzz

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Deze gewoonte heeft een zeer verre oorsprong: het dateert uit het oude Griekenland, waar kaarsen werden verbrand als een offer aan de goden. Ter ere van de verjaardag van Artemis, de godin van de maan, maakten ze ronde taarten geïnspireerd op de vorm van de satelliet en plaatsten er brandende kaarsen op om het licht na te bootsen.

Geleerden hebben de mogelijkheid geopperd dat, in heidense tradities, de rook van kaarsen de verlangens hielp opstijgen, de hemelen en de goden bereikten, terwijl ze tegelijkertijd kwaadwillende aanwezigheden verdreven.

Advertisement
Pxhere

Pxhere

Dezelfde traditie ontstond in Duitsland, waar een grote kaars op een taart wees op het levenslicht. Het is ontstaan ​​in de achttiende eeuw, ter gelegenheid van verjaardagsfeestjes gewijd aan kinderen, het Kinderfest. De kleine Duitsers werden naar een soort auditorium geleid, waar ze onder toezicht van volwassenen plezier konden hebben en feest vieren. Er werden geen geschenken ontvangen, alleen gelukwensen en snoep. Vervolgens werd de gewoonte ingevoerd om bloemen te geven aan de gevierden.

Ook vandaag nog is het onze gewoonte om een ​​wens te doen voordat we de kaarsen uitblazen, wat volgens de overtuiging zal uitkomen als alle kleine vlammetjes bij de eerste poging doven.

Pixabay

Pixabay

In de volgende eeuw, om precies te zijn in 1881, werden ook in Zwitserland sporen gevonden die verband houden met deze traditie: een plaatselijke krant bracht de verschillende bijgeloven van die tijd aan het licht, waaronder een verjaardagstaart met meerdere kaarsen erop, waar de jarige de eer had ze uit te blazen.

Een zeer oude gewoonte die we ook vandaag nog hebben. Immers, een geheime wens toevertrouwen aan kaarsen, fleurt de verjaardag op met magische poëzie en wie weet: als je erin slaagt ze allemaal in één keer uit te blazen, zou het zelfs kunnen uitkomen!

Advertisement