Op haar dertigste heeft ze grijs haar, de werkgever stelt haar een ultimatum: "Als je het niet verft, ontsla ik je"

Janine image
door Janine

10 Maart 2022

Op haar dertigste heeft ze grijs haar, de werkgever stelt haar een ultimatum: "Als je het niet verft, ontsla ik je"
Advertisement

Het uiterlijk is een volledig subjectief iets en iedereen zou vrij moeten zijn - binnen de grenzen van gezond verstand en goede smaak - om dat van zichzelf te kiezen zonder kritiek en oordelen: de haarkleur, bijvoorbeeld, vooral voor vrouwen, vertegenwoordigt een onderscheidende eigenschap die iemands identiteit op een bepaald moment in het leven bepaalt. Je kunt ervoor kiezen om je natuurlijke kleur te behouden, een donkerdere kleur te laten verven, je eigen kleur lichter te maken of te kiezen voor een atypische kleur met fluorescerende tinten.

En wanneer het haar grijs begint te worden? Veel vrouwen proberen de tekenen van veroudering te verdoezelen met verschillende kleuren, maar er zijn er ook die ervoor kiezen om hun lokken grijs te laten, ook op jonge leeftijd.

Dit deed een dertigjarige, die echter door haar werkgever op de vingers werd getikt.

via The Sun

Advertisement
Pexels-Not the actual photo

Pexels-Not the actual photo

Precies: de vrouw vertelde op internet de episode waarin ze betrokken was, en schreef dat haar baas haar in niet mis te verstane bewoordingen zou hebben gevraagd haar haar te verven om de voortijdige verschijning van grijze haren te verbergen.

De man rechtvaardigde het verzoek door te stellen dat grijs haar bij een vrouw van net dertig jaar naar zijn mening een symptoom van gebrek aan professionaliteit en zelfs "onhygiënisch" zou zijn.

De werkneemster, die al vroeg haar zwarte haren met witte en grijze strepen zag, had meer empathie van haar werkgever verwacht. In plaats daarvan werd ze ervan beschuldigd niet hard genoeg te hebben geprobeerd om geschikt te lijken voor de rol, aangezien haar uiterlijk niet in overeenstemming was met het bedrijf en het imago ervan in gevaar had kunnen brengen.

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

De jonge vrouw heeft vervolgens op het web van zich afgeschreven: "Ik ben 30 jaar en ineens begon mijn haar heel snel grijs te worden. Ik heb zwart lang haar, dus je ziet het meteen. Dit stoort me niet, integendeel, ik vind het mooi en laat het niet verven. Mijn baas is echter zo iemand die een groot bedrijf heeft geërfd en een paar keer per jaar op kantoor verschijnt, dus ik heb hem al maanden niet gezien. Sterker nog, de laatste keren dat hij kwam, was ik er niet, deze week zag hij me voor het eerst in ongeveer een jaar.”

Op dat punt deed zich de vervelende episode voor: "Zonder zelfs maar te groeten, vroeg hij me wat er met mijn haar aan de hand was. Hij vertelde me dat we op de werkplek zijn en dat ik voor mijn hygiëne moet zorgen en moeite moet doen om er professioneel uit te zien, aangezien ik zijn bedrijf vertegenwoordig. Ik werk met veertien andere mensen en heb alleen telefonisch contact met klanten. Natuurlijk zorg ik voor mijn hygiëne, mijn haar is altijd schoon en het feit dat het grijs is, doet op geen enkele manier afbreuk aan het imago van zijn merk, aangezien geen van zijn klanten ooit mijn gezicht heeft gezien. En zelfs als dat zo zou zijn, betwijfel ik of mijn grijze haar er toe doet.”

Pexels-Not the actual photo

Pexels-Not the actual photo

Maar daar houdt het niet op: de volgende dag ging de baas zelfs zo ver dat hij haar rechtstreeks vertelde dat als ze haar haar niet zou verven, hij haar zou hebben ontslagen. Onder druk van de personeelsmanager, alsook de zwager van de werkgever, legde de dertigjarige uit dat haar haarkleur geen echte gevolgen kon hebben voor de prestaties van het bedrijf.

"Hij vertelde me dat hij mijn punt begrijpt, maar dat de baas van me verwacht dat ik in mijn beste vorm ben. In de praktijk zal hij, als ik niet accepteer, er melding van maken wegens insubordinatie."

De vrouw heeft tegenover dit dringende verzoek overwogen haar baan op te zeggen en de talrijke gebruikers die op haar verhaal hebben gereageerd, hebben haar geadviseerd dit te doen.

Wat denk jij ervan? Moet ze haar haar verven of ontslag nemen?

Advertisement