Ze vragen €60.000 om de kerkklok te repareren, maar dan blijkt dat smeerspray voldoende is

Janine image
door Janine

07 Maart 2022

Ze vragen €60.000 om de kerkklok te repareren, maar dan blijkt dat smeerspray voldoende is
Advertisement

Heb je ooit een reparatieklus moeten uitvoeren, een monteur moeten bellen, een exorbitante offerte ontvangen en vervolgens ontdekt dat in werkelijkheid alles met veel minder geld kon worden opgelost? Als je ja hebt geantwoord, troost jezelf dan, want je bent niet de enige: de ongelooflijke episode die we je gaan vertellen, bewijst het en tilt deze hele situatie naar werkelijk paradoxale niveaus.

De klok van een oude kerk is geblokkeerd en staat al jarenlang stil, totdat de pastoor besluit dat het tijd is om dat object in zijn oude pracht en functionaliteit te herstellen die verloren is gegaan. Na overleg met twee gespecialiseerde monteurs is hier de berekening voor de reparatie: een enorm bedrag dat na een tweede controle door twee lokale mensen totaal onterecht bleek te zijn. In feite was een fles smeermiddel voldoende om de oude klok te repareren! Laten we eens kijken.

Advertisement
David Wright/Wikimedia

David Wright/Wikimedia

Het gebeurde in Grimsby, een Britse havenstad in Lincolnshire. Hier bevindt zich de oude kerk van St. James, een structuur die dateert uit de 14e eeuw en waarvan de klokkentoren al jaren wat onderhoud nodig had.

De klok van zijn klokkentoren staat al twaalf jaar stil, geblokkeerd op 2:12. Na een lange tijd waarin het niet gerepareerd kon worden, besloot de plaatselijke pastoor dat hij iets zou doen. Zo werden er twee ingenieurs ter plekke geroepen die ook zorgden voor de restauratie van de beroemde Big Ben in Londen. Na de situatie te hebben onderzocht en te hebben nagedacht over de ingrepen die aan de oude toren van Grimsby moesten worden uitgevoerd, is dit de schatting: ongeveer 60.000 euro aan onkosten!

Een bedrag dat "gerechtvaardigd" werd door steigers en delicate interventies die nodig waren om het werk uit te voeren, maar die de parochianen zeker enigszins perplex deden staan. Toen ze hoorden wat er aan de hand was, besloten twee lokale bewoners dat het de moeite waard was om nog een keer te kijken.

Advertisement
ajay_suresh/Flickr - Not the actual photo

ajay_suresh/Flickr - Not the actual photo

Dus waagden de 47-jarige kaasmaker Rick Haywood en de 15-jarige jonge student Jay Foley zich op de torenspits totdat ze een duidelijk beeld hadden van de problemen die de oude klok teisterde. "De tandwielen moesten worden gesmeerd - zeiden ze - en er was veel vuil dat het blokkeerde". Wat moest er gedaan worden? Simpel: goed reinigen en smeren. Gewapend - om het zo te zeggen - met een spuitbus met smeermiddel wisten ze het mechanisme in beweging te krijgen en, na de wijzers goed te hebben gezet, begon alles weer te werken.

"We hebben de kerk veel geld bespaard", was de opmerking van Haywood, die er gekscherend aan toevoegde: "Ik hoop dat ze ons minstens de lunch aanbieden!". De pastoor zei dat hij erg tevreden was met wat er was gebeurd, en eindelijk heeft de stad haar oude klok weer terug, om elke minuut en elk uur aan te geven.

Ongetwijfeld moet je heel voorzichtig zijn met bepaalde offertes: dit verhaal bewijst het. Heb je ooit een soortgelijke situatie meegemaakt?

Advertisement