Geen man en kinderen? Chinese vrouwen delen het mooie van het single leven op sociale media

Janine image
door Janine

13 April 2022

Geen man en kinderen? Chinese vrouwen delen het mooie van het single leven op sociale media
Advertisement

Hoewel de tijden zijn veranderd en het traditionele gezin niet langer als een essentieel sociaal stigma wordt beschouwd, worden vrouwen die de volwassen leeftijd bereiken zonder echtgenoot of kinderen misschien nog steeds beschouwd als iets zeldzaams: in werkelijkheid kan het leven mooi zijn, zelfs zonder dit alles en velen wijzen erop. Ongeacht mogelijke vooroordelen of niet, kan single zijn benijdenswaardig zijn: Chinese vrouwen hebben een manier gevonden om dit te demonstreren door hun successen op internet te delen.

Het sociale netwerk in kwestie heet Xiaohongshu en is in China heel populair aan het worden.

via Central Recorder

Advertisement
Mini/Xiaohongshu

Mini/Xiaohongshu

Xiaohongshu is een soort Chinese Instagram, waar influencers, zoals Mini, afbeeldingen en clips delen over hun leven als ongetrouwde maar absoluut fashion vrouwen.

Mini is bedrijfsadviseur en heeft geen slechte levensstijl: 's ochtends laat ze haar ontwaken zien in een grote slaapkamer, compleet met geautomatiseerde gordijnen die, eenmaal geopend, het prachtige uitzicht over haar stad onthullen.

Dan begint de vrouw haar schoonheidsroutine met zeer dure producten en gaat dan naar de kapper, winkelen of lunchen met vriendinnen.

Naast het delen van haar glamoureuze leven, wil Mini graag haar status als alleenstaande vrouw benadrukken. Haar bijschriften luiden dan ook: "Wat is het leven van een 41-jarige die niet getrouwd is en geen kinderen heeft?" of “41 jaar oud, alleenstaand en zonder kinderen. Volle en rijke dagen."

Advertisement
Mini/Xiaohongshu

Mini/Xiaohongshu

De Chinese cultuur wordt nog steeds gekenmerkt door het stigma van de getrouwde vrouw, zozeer zelfs dat alleenstaande vrouwen na de leeftijd van 27 "shenn nu" worden genoemd, wat "overgebleven vrouwen" betekent, een term met een nogal negatieve betekenis die verwijst naar de betekenis van "ongewenste vrouwen".

De influencer in kwestie pronkt echter trots met haar “overblijfsel” omdat ze een model en een inspiratiebron wil zijn voor andere single vrouwen.

"Ik wil ze laten zien dat alleen omdat ze single zijn, niet betekent dat ze geen voldoening gevend en geweldig leven kunnen leiden", zei de vrouw, die haar volledige naam niet prijsgaf. "Mensen zeggen dat oudere alleenstaande vrouwen ongewenste of nutteloze leden van de samenleving zijn. Ik wil ze laten zien dat ze heel ver van de waarheid zitten.”

Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Mini is slechts één voorbeeld van de vele andere: veel Chinese vrouwen volgen haar voorbeeld en laten op het sociale netwerk zien dat ze een vol en fantastisch leven leiden, ook zonder een man aan hun zijde: foto's van vakanties en luxe kleding, allemaal vergezeld van de zin “ik ben single".

Een fenomeen dat een culturele verandering aanmoedigt ten gunste van vrouwen die niet moeten worden beoordeeld op hun levenskeuzes. De boodschap is niet dat je geen man of kinderen wilt, maar dat je ook zonder hen gelukkig kunt zijn. Dat het succes van een vrouw niet evenredig is aan het gezin dat ze sticht, maar aan de persoonlijke - vooral economische - prestaties die ze met haar vaardigheden weet te bereiken.

Advertisement