Japan: gigantische robot "Gundam" repareert hoogspanningslijnen op spoorwegen (+ VIDEO)

Janine image
door Janine

05 Mei 2022

Japan: gigantische robot "Gundam" repareert hoogspanningslijnen op spoorwegen (+ VIDEO)
Advertisement

Hoe ver kan de technologie van vandaag gaan? Als we het over Japan hebben, zal het antwoord bijna voor de hand liggend zijn: uitvindingen en vondsten die op de een of andere manier altijd klaar staan ​​om ons te verbazen. In het Land van de Rijzende Zon is het eigenlijk helemaal niet "vreemd" om te spreken van robots, en in het bijzonder van gigantische robots die zich verplaatsen onder het bevel van de mens. Laten we eerlijk zijn: dit soort dingen doen ons onmiddellijk denken aan films en animatieseries "made in Japan", maar die soms ook in de realiteit tot leven kunnen komen.

Dit wordt aangetoond door de specifieke "arbeider" die de Japanse spoorlijnen repareert en bouwt. Waar hebben we het over? Uiteraard over een robot, maar niet zomaar een. Deze enorme robot in Gundam-stijl werd “aangenomen” door de West Japan Rail Company, een bedrijf dat de spoorwegen beheert, om een ​​nogal zware taak uit te voeren: het uitvoeren van reparaties aan hoogspanningslijnen op de moeilijkste plaatsen. Klaar om meer te weten te komen over hoe het werkt?

via JR West

Advertisement
JR West

JR West

Een gigantische robot die elektrische kabels repareert: een scene die ons meteen aan Japan doet denken. En dat is helemaal geen verzinsel, maar pure realiteit. Door middel van een geavanceerde configuratie op basis van virtual reality, kan een mens het bevelen en besturen om hem te laten doen wat hij wil.

Advertisement
JR West

JR West

Zijn “romp” is gemonteerd op de mechanische arm van een hydraulische kraan en kan tot 10 meter hoog worden gehesen. Van daaruit kan hij stukken assembleren en verplaatsen, maar ook ingrijpen op kabels die zich op posities bevinden die, op traditionele manieren, vrij moeilijk te bereiken zouden zijn.

JR West - Mynavi

JR West - Mynavi

De innovatie van deze merkwaardige oplossing zit hem juist in het gemak om de robot veilig en efficiënt te kunnen besturen. Wie de grote robot manoeuvreert, loopt namelijk geen enkel risico en kan de situatie beter en comfortabeler onder controle houden. De Japanse spoorwegmaatschappij heeft deze "Gundam" onderhouder ontwikkeld in samenwerking met Nippon Signal, een bedrijf dat zich bezighoudt met technologieën met betrekking tot treinen en hun routes. Het doel is om deze tools steeds meer wijdverbreid te maken, zodat ze het werk van veel mensen kunnen vergemakkelijken en veiliger maken.

JR West - Mynavi

JR West - Mynavi

Voorlopig is de enorme robot een prototype, maar de voorwaarden voor algemeen gebruik zijn allemaal aanwezig. Wat vind je van deze zeer bijzondere werknemer? Wie weet of we in de toekomst soortgelijke robots ook buiten Japan zullen zien...

Advertisement