Vind je iemand leuk, maar weet je niet of het wederzijds is? Een leraar legt uit hoe je erachter komt met een wiskundige formule

Janine image
door Janine

21 Mei 2022

Vind je iemand leuk, maar weet je niet of het wederzijds is? Een leraar legt uit hoe je erachter komt met een wiskundige formule
Advertisement

Er zijn veel manieren, of liever gezegd signalen om te interpreteren om erachter te komen of de persoon die we leuk vinden onze interesse beantwoordt: psychologie en non-verbale taal zijn erg handig om informatie in deze zin te vergaren zonder je toevlucht te nemen tot gênante directe vragen, of om jezelf te verklaren zonder een afwijzing te riskeren. Nu schiet echter ook een ander onvermoed vak te hulp: wiskunde.

Een leraar liet in een video op Tik Tok de getallenformule zien die je vertelt of hij/zij je leuk vindt.

via El Universal

@aprende_con_chacho/Tik Tok

@aprende_con_chacho/Tik Tok

Een professor van Spaanse afkomst maakte een video waarin hij vertelt over een vrij eenvoudige vergelijking, die zou aantonen of de ene persoon in de andere geïnteresseerd is. Het basisconcept is: als ze je zoekt, voelt ze zich tot je aangetrokken, als ze dat niet doet, vindt ze je niet leuk genoeg. De wiskunde verklaart deze theorie met behulp van de regel van drie.

Kort gezegd, gaan we uit van dit uitgangspunt: “Als hij je leuk vindt… zoekt hij je. Als hij je niet leuk vindt… wat gebeurt er dan?" Het laatste deel wordt aangegeven met een mysterieuze X, het element dat in deze vergelijking moet worden geïdentificeerd.

Het doel is om de onbekende X een gezicht te geven. Het resultaat, in logische en wiskundige termen, ligt nogal voor de hand. Maar hoe wordt het berekend?

Met een ingenieuze numerieke strategie, waarbij sommige variabelen worden geëlimineerd door middel van delen.

Advertisement
@aprende_con_chacho/Tik Tok

@aprende_con_chacho/Tik Tok

"Als hij je leuk vindt" wordt vermenigvuldigd met "hij vindt je leuk" en gedeeld door "hij zoekt je".

Op dit punt worden dezelfde lettergrepen en letters uit het resultaat verwijderd, waardoor de laatste zin "hij vind je niet leuk” verschijnt.

Het antwoord is ongetwijfeld verontrustend, maar de leraar benadrukt aan het einde van de video: “Onthoud dat ik het niet zeg, maar de wiskunde!"

De clip, in zijn gecompliceerde eenvoud, heeft het web veroverd door viraal te gaan als een zeer interessante en educatieve didactische tool.

Dit is niet de eerste wetenschappelijke methode om de kans op succes tussen twee mensen te meten, maar getallen en percentages werden in dit geval niet gebruikt. De professor nam zijn toevlucht tot een anekdotische woordspeling, rangschikte ze als in een numerieke formule, en gaf leven aan een merkwaardige en ingenieuze vergelijking met een duidelijk en no-nonsense resultaat.

En als wiskunde geen mening is, moet je je erbij neerleggen en je aandacht ergens anders op te richten.

Advertisement