x
In deze stad reis je gratis met de bus…
15 gekke foto's van vogels, helemaal mislukt door gebrekkig timing-gevoel Man steelt kabouter uit tuin van buurvrouw omdat zoon bang ervoor is, buurvrouw woedend

In deze stad reis je gratis met de bus in ruil voor 20 squats in 2 minuten, da's best bijzonder

08 Juli 2022 • Door Skip
1.780
Advertisement

Het tegengaan dat mensen veel zitten is vaak heel moeilijk voor elkaar te krijgen, met name in grote steden, Door de vele OV-mogelijkheden, auto's en voorzieningen bewegen mensen nauwelijks tijdens een normale dag. Daarom is de lokale overheid van Cluj-Napoca, een stad in West-Roemenië met een curieus plan gekomen. Wil je een gratis ritje met de bus dan moet je twintig squats doen binnen 2 minuten. Het doel? Zwaarlijvigheid tegengaan!   


In Roemenië hebben ze een grappig nieuwigheidje dat verscheen tijdens de Europese Week van de Sport. Dit is een project met het doel sporten, gezond en evenwichtig leven te bevorderen. In 2021 deden meer dan 100.000 mensen mee en was tennister Simona Halep een van de gasten. 

Bij een busstation in de stad Cluj-Napoca is een toestel geplaatst met videocamera waarvoor mensen 20 squats in twee minuten kunnen doen en zo een gratis buskaartje kunnen bemachtigen. Het gezondheidskaartje zoals het genoemd wordt, is geldig voor alle reisbewegingen in de stad.

Het plan is een enorm succes. In slechts enkele weken zijn er ruim 1500 gezondheidskaartjes uitgekomen voor meer dan drieduizend keer hurken.

De aanjager van het door SportsFestival bedachte initiatief was Emile Boc, burgemeester van de stad. Eind augustus ging hij aan de gang op straat en kreeg hij na 20 squats een gratis kaartje.

Sindsdien is er in heel de stad reclame gemaakt voor het project.

Hoe werkt het? Elke kaartjesautomaat is voorzien van een camera die de tijd bijhoudt en hoeveel squats je doet. Alleen degenen die echt doen wat moet die krijgen een kaartje.

Deze stad heeft een bruisend nachtleven en is een belangrijk academisch centrum. Er zijn ook vele historische en culturele bezienswaardigheden die dateren uit de Saksische en Hongaarse bewindsperiode. Vanaf dit moment doet de stad helemaal mee in het klassement van steden die letten op het goed zorgen voor lichaam, mens, en gezond blijven.

En, zou jij 20 squats doen om helemaal gratis en voor niks met de bus te kunnen reizen?

Source:

SportsFestival

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt