"Katten zijn een invasieve buitenaardse soort": de ontdekking van een groep wetenschappers

Janine image
door Janine

26 Augustus 2022

"Katten zijn een invasieve buitenaardse soort": de ontdekking van een groep wetenschappers
Advertisement

Levensgenoten voor veel mensen over de hele wereld, behoren katten tot de meest geliefde huisdieren van jong en oud. Met hun zachte pootjes, luidruchtig spinnen, ademloos rennen, klimmen over de meubels van het huis, de passie voor allerlei dozen en hun gekke stunts, vinden ze altijd een manier om onze dagen op te fleuren en onze nachten in de winter te verwarmen.

Fascinerend en omgeven door een aura van mysterie, hebben katten de rol verdiend van hoofdrolspelers in mythen, legendes en magische verhalen. Alle kattenbezitters weten dat hun geliefde katten de buitengewone kracht hebben om door de sluier van werelden te kijken en in contact te komen met werkelijkheden waarvan we ons het bestaan ​​niet eens kunnen voorstellen.

Geen enkele katten-expert zou er echter ooit aan denken te zeggen dat deze lieve dieren uit een andere wereld komen. Sommige wetenschappers denken dat, die de woede van alle kattenliefhebbers hebben aangetrokken.

via NY Post

Pexels

Pexels

Geleerden van de Poolse Academie van Wetenschappen (PASIFIC) hebben de huiskat (Felis catus) geclassificeerd als een “invasieve buitenaardse soort” en beschouwen ze als een gevaar voor de biodiversiteit.

De geliefde katachtige werd toegevoegd aan de toch al lange lijst van het instituut, waaronder planten zoals de Japanse duizendknoop en dieren zoals de wasbeer en mandarijneend. Deze soorten worden als potentieel schadelijk voor het ecosysteem en de biodiversiteit beschouwd vanwege hun invasiviteit in het territorium.

Advertisement
Pexels

Pexels

Wojciech Solarz, de bioloog die verantwoordelijk is voor het onderzoek, zei tijdens een optreden in een televisieprogramma dat katten 100% voldoen aan de criteria voor opname in de lijst van invasieve soorten, vanwege de schade die ze aanrichten aan fauna en biodiversiteit wanneer ze op miljoenen vogels en andere kleine zoogdieren jagen. De bioloog was ook verrast door de afkeuring van de publieke opinie, aangezien er al meer dan 1700 soorten zonder bezwaren in deze lijst zijn opgenomen.

De publieke oppositie kwam waarschijnlijk voort uit de valse beschuldigingen dat het instituut de mishandeling van huiskatten promootte.

De Academie maakte op haar website meteen duidelijk dat de enige aanbeveling is om in ieder geval huiskatten tijdens het broedseizoen van vogels binnen te houden en zo de schade aan de biodiversiteit te beperken.

Pexels

Pexels

Becky Robinson, leider van een wereldwijde beweging voor de bescherming van katten en kittens, blijft sceptisch.

"Jullie moeten hier voorzichtig mee zijn." vertelde ze de pers. "Katten als invasief bestempelen is de eerste stap in een brede strategie die het op grote schaal afweren van katten bevordert door middel van gruwelijke jachten en vergiftiging." De vrouw ging verder met te zeggen dat de eliminatie van katten nooit als effectief of moreel aanvaardbaar zal worden beschouwd, aangezien de wetenschappelijke gemeenschap heeft gezegd dat vervuiling en klimaatverandering het grootste gevaar voor de biodiversiteit vormen.

Een controversiële kwestie en kortom onderhevig aan tal van misverstanden. Wat vind jij ervan?

Advertisement