Het meisje met onkambaar haar: een zeer zeldzame aandoening maakte van haar een kleine ster op het web

Janine image
door Janine

18 Augustus 2022

Het meisje met onkambaar haar: een zeer zeldzame aandoening maakte van haar een kleine ster op het web
Advertisement

Haren zijn onze eerste accessoires en schoon en netjes haar hebben is de eerste stap om tevreden te zijn met onszelf als we in de spiegel kijken. Lang of kort, elke dag besteden we uren aan hun verzorging, inclusief shampoo, conditioner, herstellende maskers, gladmakende producten, schuim en lak. Om ons mooier en jonger te voelen, gebruiken we een kleurtje om de tekenen van veroudering te wissen. Om nog maar te zwijgen van de lange sessies bij de kapper, een echt wondermiddel als we de behoefte voelen om te ontspannen en ons een beetje te laten verwennen!

Hoe zou jij reageren als je op een ochtend plotseling wakker werd met onkambaar haar?

via Newsweek

Advertisement

Wist je dat er een zeer zeldzame genetische aandoening is die het haar treft waardoor het onkambaar wordt? Het wordt “onkambaar haarsyndroom" genoemd, het treft meestal lichtharige kinderen in de zeer vroege kinderjaren en neemt geleidelijk af vanaf de leeftijd van 3 jaar, totdat het uiteindelijk verdwijnt in de adolescentie. Volgens het Amerikaanse Genetic and Rare Diseases Information Center treft de aandoening ongeveer 100 gevallen over de hele wereld en maakt het haar erg droog, pluizig, gemakkelijk in de war en broos; het glanzende uiterlijk van het haar ontleent zijn andere naam, "gesponnen glas syndroom". Het voordeel van deze aandoening is dat, omdat het niet vettig is zoals normaal haar, het minder vaak hoeft te worden gewassen.

Een moeder uit Great Blakenham, in Suffolk, heeft besloten om van deze aandoening een meerwaarde te maken, waardoor haar kleine meid trots is op haar ontembare haar.

Advertisement

Layla Davis is een vrolijke en levendige baby van 17 maanden oud. Bij de geboorte was haar haar normaal en zacht, maar sinds ze 12 maanden oud was, begon het naar buiten te groeien, wat haar de bijnamen "Boris Johnson" en "Albert Einstein" opleverde.

Moeder Charlotte Davis, 28 jaar, zei dat haar dochter de diagnose onkenbaar haarsyndroom kreeg. "Ik heb een periode van ontkenning doorgemaakt", vertelt de jonge moeder aan de pers. "Ik was te laat met het uitvoeren van de test omdat er maar een paar mensen op de wereld deze aandoening hebben, de kans is erg klein. Maar ik ben erg trots op deze diagnose vanwege de zeldzaamheid."

Door het vreemde uiterlijk van het haar van het kleine meisje raken mensen het de hele tijd aan en raakt het in de war, dus Layla begint die gewoonte ook te krijgen. Moeder Charlotte zegt dat ze ook nog een zoontje van twee heeft, die, nadat hij het verschil in het haar van zijn zus heeft gezien, het vaak met zijn eigen haar vergelijkt door ze allebei aan te raken en in de war te brengen.”Ik weet niet of Layla weet dat ze speciaal is.” Charlotte legt uit: "Maar ik wil dat ze opgroeit met het besef van de buitengewone aard van haar toestand, ook al ziet ze er zo anders uit dan de anderen."

Een vrij ongebruikelijke toestand en soms zelfs vervelend, maar als je het vanuit het juiste perspectief bekijkt, kun je het als een voordeel zien, nietwaar?

Advertisement