Heb je je ooit afgevraagd hoe bijziende mensen zien? Een artiest laat het ons zien met 11 van zijn schilderijen

Janine image
door Janine

02 Juli 2023

Heb je je ooit afgevraagd hoe bijziende mensen zien? Een artiest laat het ons zien met 11 van zijn schilderijen
Advertisement

De wereld om ons heen is niet statisch maar constant in beweging, om het te kunnen begrijpen moeten we er heel zorgvuldig naar kijken en analyseren, maar vaak is dit allemaal niet genoeg en wordt het noodzakelijk om van tijd tot tijd van perspectief te veranderen, om de omringende realiteit beter te begrijpen. Dit wordt ook ondersteund door de hoofdpersoon van de film "Dead Poets Society", die gelooft dat het van tijd tot tijd nodig is "om de dingen vanuit verschillende hoeken te bekijken", alleen op deze manier zal de wereld er anders uitzien. Misschien is dit de reden die de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Philip Barlow ertoe bracht een ander perspectief in zijn schilderijen toe te voegen, namelijk om te laten zien wat bijziende mensen zien als ze hun bril afzetten.

via philipbarlow/Instagram

1. Dagje aan zee met vriendinnen

Er zijn slechts drie figuren te zien die lijken te kletsen op het strand en iets wat mogelijk een schip is op de achtergrond.

In een tijdperk waarin alle beelden maximaal gedefinieerd zijn, maar vooral waarin een zekere visuele perfectie wordt nagestreefd, heeft deze artiest besloten om tegen de stroom in te gaan en een "wazige" stijl te gebruiken voor zijn schilderijen, waardoor de waarnemer wat langer blijft kijken, op een meer aandachtige en constructieve manier.

Advertisement

2. Stad 's nachts gezien

De kijker heeft niet alle informatie, hij moet het kunnen reconstrueren, net zoals een bijziend persoon dat doet wanneer hij de wereld waarneemt zonder zijn lenzen of bril. Philip ontwikkelde zijn stijl door zich te wijden aan muurschilderingen, portretten in pastel en houtskool, tekeningen in waterverf, pen en inkt. Na een paar jaar leertijd slaagde hij er echter in zijn stem en zijn filosofie te vinden. Hier zijn enkele van zijn schilderijen die laten zien wat zijn idee van kunst is.

3. Mensen op het strand

Een bijziend persoon kan de contouren niet duidelijk onderscheiden, zozeer dat sommige duidelijk gescheiden figuren met elkaar verward raken.

4. Meisje met bril

5. Zomer

Een eenvoudig zomers portret van een jongen die een duik wil nemen.

Advertisement

7. Auto's in de verte

Als er lichtjes zijn, ziet een bijziende niets anders dan schaduwrijke cirkels, zonder echter een duidelijk onderscheid te kunnen maken.

7. Het drukke strand

Een wirwar van onduidelijke figuren.

Advertisement

8. Kijken naar mensen die over straat lopen

9. Een glimp van de kunstgalerie Everard Read in Kaapstad

Advertisement

10. "Mijn stad in november"

11. Een gezin aan de kust

"Ik wil een minder gewoon landschap weergeven, waar de grens tussen de fysieke en spirituele rijken lijkt te zijn vervaagd. Deze scenario’s zijn echter niet bedoeld om surrealistisch van aard te zijn. We hopen dat ze merkwaardig vertrouwd en overtuigend aanvoelen."

Heb je je ooit afgevraagd hoe bijziende mensen zien? Dit is het antwoord, wat vind je ervan?

Advertisement