Dit gebeurt er als je melk en Coca Cola mengt: je verwacht niet wat er op de bodem van de fles verschijnt

Janine image
door Janine

23 Augustus 2023

Dit gebeurt er als je melk en Coca Cola mengt: je verwacht niet wat er op de bodem van de fles verschijnt
Advertisement

Eén van de bekendste en populairste frisdranken ter wereld is Coca-Cola. Een suikerhoudende drank ontstaan in 1886, die de hele wereld heeft veroverd, zijn geheime ingrediënten hebben iedereen betoverd. Iedereen in zijn leven heeft het minstens één keer gedronken, sommigen kunnen niet zonder, ze kunnen niet van een maaltijd genieten zonder dat dit vergezeld gaat van dit zwartgekleurde drankje.

Coca-Cola is door de jaren heen echter ook het middelpunt geweest van verschillende experimenten. Velen hebben geprobeerd het met verschillende vloeistoffen te mengen, maar wat gebeurt er als het wordt gecombineerd met een van de meest voorkomende dranken, namelijk melk? Laten we eens kijken wat er dan gebeurt.

via il_dena_/Instagram

Advertisement
Pexels

Pexels

Een scheikundige heeft besloten talloze experimenten uit te voeren en vast te leggen. In een van zijn experimenten besloot hij twee heel verschillende vloeistoffen te mengen, namelijk Coca-Cola en melk, om te begrijpen wat er zou kunnen gebeuren. Het interessante is dat deze experimenten gemakkelijk thuis te doen zijn. Bovendien is er geen gevaar voor de gezondheid. Het is heel eenvoudig, maar vooral leuk. Op deze manier kan men ook de principes van de scheikunde en natuurkunde beter begrijpen.

Advertisement
PxHere

PxHere

Melk en cola zijn twee totaal verschillende dranken. Juist om deze reden is het interessant om uit te zoeken wat er zou kunnen gebeuren als ze zich vermengen. Het resultaat van het experiment is werkelijk verbazingwekkend. Het analyseren van wat er gebeurt, kan tot belangrijke conclusies leiden. In dit geval is het meest interessante aspect om te observeren wat er op de bodem van de fles gebeurt.

De scheikundige mengde de melk en de cola in een plastic fles en liet de twee vloeistoffen met elkaar vermengen. Geleidelijk aan begonnen we te zien dat de twee drankjes vanzelf samenkwamen, zonder enige externe actie. De vloeistof begint van kleur te veranderen en wordt bijna geel. Onderaan verschijnt dan iets heel bijzonders.

Wat er op de bodem van de fles gebeurt, zijn niets anders dan de melkeiwitten, die wanneer ze in contact komen met een zuur, in dit geval dat van Coca Cola, coaguleren en naar de bodem neerslaan. Het is eigenlijk hetzelfde principe als bij kaas. Er wordt dan namelijk stremsel of in ieder geval een zuur toegevoegd om ervoor te zorgen dat de echte kaas ontstaat. Het is praktisch hetzelfde.

Advertisement