Het blauwe gedeelte van een gum: wist je dat het niet de inkt van een pen uitwist?

Janine image
door Janine

19 Augustus 2023

Het blauwe gedeelte van een gum: wist je dat het niet de inkt van een pen uitwist?
Advertisement

Wie herinnert zich niet deze iconische gum, die we allemaal op school gebruikten? Het blauwe gedeelte had echter een ander doel dan we allemaal dachten. Dit is waar het voor dient.

via Scoop Whoop

Advertisement
MarkusHagenlocher/Wikimedia commons

MarkusHagenlocher/Wikimedia commons

Naar alle waarschijnlijkheid heeft iedereen zich op school weleens afgevraagd waar het blauwe gedeelte van de gum voor diende, dat ruwer is dan het rode. Het wordt echter niet gebruikt om te wissen en we hebben het dus altijd verkeerd gebruikt.

Dit type product, onmisbaar in het etui van elke student, wordt gebruikt om woorden en tekeningen die met potlood zijn geschreven te verwijderen, terwijl correctievloeistof wordt gebruikt om die met pen te corrigeren. Sowieso kunnen de vormen en kleuren van gummen heel verschillend zijn, maar dit model was bijzonder iconisch.

Advertisement

Gum om uit te wissen: wanneer is het uitgevonden?

Gum om uit te wissen: wanneer is het uitgevonden?

Pelikan

Gummetjes hebben een vrij lange geschiedenis en zijn uitgevonden in de 19e eeuw. Dit was een enorme vooruitgang op het gebied van schrijfmateriaal, aangezien voor die tijd klei, roggebrood of kruimels werden gebruikt om schrijffouten uit te wissen. Het is duidelijk dat deze materialen geen voldoening gevende resultaten opleverden, dus maakte de Engelsman Edward Nairne in 1770 gebruik van zijn interesse in polymeren om een ​​rubber te creëren in zwavel, kaolien en natuurlijke latex. De uitvinding werd zo gewaardeerd dat het zich verspreidde naar de rest van de wereld en vervolgens in de loop van de tijd evolueerde.

Vervolgens werden, in de 20e eeuw, oliën en harsen toegevoegd om het product zachter te maken en aan te passen aan de kwetsbaarheid van papieren ondersteuners, tot de uitvinding van speciale gummen om inkt van pennen te verwijderen. Maar waar dient het blauwe gedeelte voor?

De ware functie van het blauwe gedeelte

De ware functie van het blauwe gedeelte

Chong Fat/Wikimedia commons

Dit bijzondere gedeelte van gummen heeft een specifieke functie, die velen negeren: het wordt gebruikt om potloodstrepen te wissen op hard en dik papier, heel anders dan vellen papier in schriften, waar het te schurend zou zijn. Een voorbeeld zijn gekleurde kaarten, meestal gebruikt om te tekenen. Als het witte gedeelte van de gum bedoeld is voor lichtere papieroppervlakken, is het blauwe gedeelte bedacht voor lastigere versies of voor tekeningen die bijzonder moeilijk te verwijderen zijn.

De harsen en pigmenten waarvan het is gemaakt, maken het efficiënter en resistenter, maar ook bij gebruik op dik papier is het goed om de gum te gebruiken door licht te drukken en cirkelvormige bewegingen te maken, om krassen en beschadiging van de oppervlakken te voorkomen.

Wist je de ware reden waarom sommige gummen blauw zijn?

Advertisement