Gekleurde cirkels op voedselverpakkingen: hebben ze iets te maken met het voedsel dat erin zit? Je zult het nu eindelijk weten

Janine image
door Janine

26 Augustus 2023

Gekleurde cirkels op voedselverpakkingen: hebben ze iets te maken met het voedsel dat erin zit? Je zult het nu eindelijk weten
Advertisement

We leven in een historisch moment waarin er een objectieve overvloed aan producten om ons heen bestaat. Het is aan ons om niet te vervallen in consumentisme, oftewel de praktijk die ons ertoe brengt voorwerpen en voedsel te kopen die vaak van zeer weinig waarde zijn en binnen zeer korte tijd hun bruikbaarheid of kwaliteit verliezen. Bedrijven van grote merken hebben ophef veroorzaakt nadat ontdekt werd dat ze kleding produceerden onder precaire arbeidsomstandigheden om de uiteindelijke prijs van de producten binnen de perken te houden en het zo aantrekkelijk voor de consument te maken.

Advertisement

Nuttige informatie over etiketten van voedingsproducten

Nuttige informatie over etiketten van voedingsproducten

hippopx

Deze overvloed aan goederen zorgt er vaak voor dat we geen oog meer hebben voor wat we kopen, en de situatie wordt ernstiger als het om voedsel gaat. In dit geval wordt het sterk aanbevolen om de verpakkingen in detail te bekijken en de inhoud van elk van hun onderdelen te onderzoeken. Op de verpakking staat vaak schriftelijke informatie die ons, naast het verdiepen van de kennis van het product, er uiteindelijk ook voor kan doen beslissen of we dat product kopen of dat we het in de schappen laten liggen ten gunste van anderen. Hier is wat nuttige informatie dat op voedselverpakkingen staat:

  • Eventuele substanties die allergieën of intoleranties kunnen veroorzaken
  • Lijst en hoeveelheid ingrediënten
  • Houdbaarheidsdatum en verpakkingsdatum
  • Hoe je het product moet bewaren
  • Plaats van herkomst, handig om te weten als je alleen lokale producten wilt kopen
  • Tips voor optimaal gebruik
  • en tenslotte de voedingswaarden.

Maar op de verpakking van de producten staan ​​ook symbolen en elementen die we altijd voor ogen hebben gehad, maar waarvan we ons nooit hebben afgevraagd waar ze voor dienen. Of we vroegen het ons af, maar niemand kon ons een antwoord geven.

Je ziet bijvoorbeeld vaak opeenvolgende gekleurde cirkels op verpakkingen. De kleuren veranderen van product tot product, dus het is legitiem om je af te vragen wat ze aangeven en of ze ergens de legenda van zijn. Ten slotte onthullen we de reden voor de aanwezigheid van die gekleurde cirkels die je misschien hebt gezien op de pakjes chips of op pakjes sap, onder de flappen.

Advertisement

Wat betekenen de gekleurde cirkels

Wat betekenen de gekleurde cirkels

Jameslunderwood/Twitter

Velen zullen denken dat die cirkels te maken hebben met het product in de verpakking. Het is gemakkelijk te geloven, omdat die cirkels op de verpakking staan, waar we andere informatie over het product vinden. Wat de gekleurde cirkels op de verpakking betreft, kunnen we echter uitsluiten dat deze verwijzen naar de eigenschappen van het voedsel.

Het bijzondere van deze cirkels is dat ze niets met het voedsel te maken hebben, maar dat ze hoe dan ook nuttig zijn en daarom op de verpakking moeten verschijnen.

Als je beter kijkt, realiseer je je misschien dat je die cirkels ook elders hebt opgemerkt, je hebt misschien het gevoel dat je deze gekleurde cirkels al ergens anders hebt gezien dan op de verpakking van een voedingsproduct. In feite lijken deze cirkels op de symbolen die op vellen papier verschijnen wanneer je een testafdruk maakt om te controleren of de kleurencartridges goed werken.

Dit is waar die gekleurde cirkels naar verwijzen. Ze hebben te maken met het bedrukken van verpakkingen en geven specifiek aan welke kleuren zijn gebruikt bij het bedrukken van die specifieke verpakking met daarop bepaalde afbeeldingen.

Je kunt dit zelf controleren. Wanneer je een verpakking vindt met deze gekleurde cirkels, zoek ze dan in de verpakking zelf, in de afbeeldingen of in de kleur van de teksten. Maar let op, dit zijn basiskleuren waarmee je een grote verscheidenheid aan andere kleuren krijgt, dus daarom vind je ze misschien niet op de verpakking: het zijn gewoon de basiskleuren die samen hebben geresulteerd in de kleuren die nodig zijn voor het bedrukken van de verpakking.

Het mysterie van de gekleurde cirkels op de verpakking is onthuld. Nu wordt het nog interessanter om voedselverpakkingen te lezen en te observeren.

Advertisement