Basilicum bewaren na aankoop van een plantje: maak deze fouten niet

Janine image
door Janine

14 September 2023

Basilicum bewaren na aankoop van een plantje: maak deze fouten niet
Advertisement

Weet jij hoe je basilicum op de juiste manier moet bewaren? Het lijkt misschien een banale vraag, maar dat is het niet. Als je van koken houdt, of een fijnproever bent, zijn er een aantal dingen die je moet doen en vooral niet moet doen. Die vraag bestaat uiteraard niet als je dit aromatische kruid in al gehakte vorm of in takjes koopt om je gerechten op smaak te brengen. In die gevallen valt er eigenlijk niet veel te doen of te veranderen. De klassieke procedure is gewoon om slechtste takjes te verwijderen en de rest in de koelkast te plaatsen, in het compartiment voor groenten.

Nieuw gekochte basilicum duurt niet langer dan een week: remedies

Nieuw gekochte basilicum duurt niet langer dan een week: remedies

pixabay

De omstandigheid waar we het vandaag over hebben doet zich voor als je naar de groenteboer gaat en samen met de rest van de boodschappen thuiskomt met een prachtig plantje. Hoe bewaar je basilicum? Allereerst kun je er zeker van zijn dat de verkoper je niet de juiste pot heeft gegeven. Het is maar een geïmproviseerde behuizing, en als je hem niet meteen verpot, omdat hij groen en geurig is, zal de basilicum in minder dan een week geel worden en uitdrogen. Controleer onmiddellijk de grond in de pot. Controleer of het te droog of te nat is en verhelp dit zo snel mogelijk.

Advertisement

De acties die nodig zijn om basilicum in pot lang mee te laten gaan

De acties die nodig zijn om basilicum in pot lang mee te laten gaan

pexels

Na deze eerste “ingreep” moet je ervoor zorgen dat je de basilicum conserveert, zodat deze lang meegaat. Het meest geliefde en gebruikte kruid van Italianen, het wil lucht en zon, maar niet te veel. Stel het bloot aan licht, maar niet aan direct licht. Geef hem in de ochtenduren water. Let ook op wind en vochtigheid. Met deze kleine voorzorgsmaatregelen zul je zien dat de plant lang mooi groen blijft. Je kunt op die manier een paar blaadjes gebruiken wanneer je smaak en aroma aan je gerechten wilt toevoegen.

Nu weet je waarom de basilicum in jouw huis nooit langer dan een week meegaat: hij kan niet in het kleine plastic potje blijven waarin je hem koopt. Je moet hem verpotten met een geschikte doorlatende potgrond en vooral de wortels een terracotta pot garanderen. Veel mensen hebben geen zin om tijd te besteden aan het verpotten van planten, maar het is een meer dan noodzakelijke praktijk als je langlevende en productieve planten wilt.

Advertisement