Vrouwen in de prehistorie? Ze jaagden samen met mannen, een nieuwe studie

Janine image
door Janine

24 Oktober 2023

Vrouwen in de prehistorie? Ze jaagden samen met mannen, een nieuwe studie
Advertisement

Studies en ontdekkingen houden nooit op en sommige ervan kunnen de overtuigingen die we op bepaalde gebieden hadden, misschien wel omverwerpen. In dit geval hebben we het over de prehistorie en de ware rol die vrouwen speelden.

Advertisement

Prehistorie, de steentijd

Prehistorie, de steentijd

I, Peter80/Wikimedia commons

We dachten dat we veel wisten, misschien niet alles, maar net genoeg over de prehistorie. We waren ervan overtuigd dat we een volledig overzicht hadden van deze oude periode, maar een onderzoek heeft alles veranderd met betrekking tot de rol die vrouwen uit het verleden speelden. De prehistorie omvat een tijdperk in de menselijke geschiedenis dat voorafgaat aan de uitvinding van het schrift en dat verschillende perioden omvat.

In het Paleolithicum verzamelden mensen eetbare planten en jaagden ze op wilde dieren met eenvoudig gereedschap, maar daaropvolgende tijdperken kenden een geleidelijke ontwikkeling dankzij nieuwe methoden voor het bewerken van steen en de ontdekking van vuur, waardoor voedsel kon worden gekookt en roofdieren op afstand werden gehouden. Het Mesolithicum markeert het einde van het nomadisme, het begin van de cultivatie en het ontstaan van de eerste landbouwgemeenschappen, tot aan de oprichting van echte stabiele dorpen in het Neolithicum, waartoe ook de creatie van keramische artefacten en rotsgeschriften behoren. De komst van het schrift maakte het mogelijk om te beginnen met het vastleggen van de geschiedenis, waarmee de vorige fase feitelijk werd afgesloten. Maar wat waren de rollen van mannen en vrouwen?

Advertisement

Ook vrouwen waren in de prehistorie jagers: het onderzoek

Ook vrouwen waren in de prehistorie jagers: het onderzoek

Gilbert, Frank/Wikimedia commons - https://archive.org/details/worldhistoricala00gilb_0

Volgens collectieve opvattingen waren prehistorische mannen betrokken bij de jacht, terwijl vrouwen zich bezighielden met het verzamelen van vegetatie. Uitgerust met een minder robuust en sterk lichaam, waren ze niet geschikt voor de jacht op grote wilde dieren. Dit is tenminste wat we tot nu toe hebben geloofd: een onderzoek heeft deze theorie feitelijk ondermijnd. De eer voor de menselijke evolutie is niet geheel te danken aan het mannelijke universum: dit aspect van de prehistorie werd herschreven door onderzoek uitgevoerd door Sarah Lacy, hoogleraar antropologie aan de Universiteit van Delaware, VS. Samen met collega Cara Ocobock van de Universiteit van Notre Dame in Indiana bestudeerde ze de arbeidsverdeling op basis van geslacht in het Paleolithicum, dat gaat van ongeveer 2,5 miljoen tot 12.000 jaar geleden.

Bij het onderzoeken van de beschikbare literaire en archeologische gegevens vonden ze weinig bewijs ter ondersteuning van de voorouderlijke theorie dat jagen en oogsten door respectievelijk mannen en vrouwen werd uitgevoerd. Bovendien realiseerden ze zich door het analyseren van de vrouwelijke anatomie dat niet alleen hun fysionomie geschikt was om van hen jagers te maken, maar dat er geen gegevens zijn die het idee ondersteunen dat ze het niet waren. Bij het analyseren van de vondsten ontdekten ze sporen van gelijkheid tussen beide geslachten bij het gebruik van van gereedschap, anatomie, voeding en kunst. “Dingen uit het verleden zijn gevonden en automatisch geclassificeerd als mannelijk. We kunnen niet echt zeggen wie wat heeft gemaakt, omdat er geen handtekening meer op het stenen werktuig staat om ons te vertellen wie het heeft gemaakt. Uit het bewijsmateriaal dat we hebben blijkt dat daar bijna geen geslachtsverschil in rollen is.”

Alleen de man was een jager in de prehistorie: de oorsprong van deze onjuiste overtuiging

Alleen de man was een jager in de prehistorie: de oorsprong van deze onjuiste overtuiging

AI Generated - Psycode

Sarah Lacy richt zich op de studie van de gezondheid van de eerste menselijke wezens, terwijl Cara Ocobock een fysioloog is die zich bezighoudt met het vergelijken van de huidige tijd en fossielen uit het verleden. De twee experts begonnen samen te werken nadat ze vrienden waren geworden tijdens hun opleiding, en deelden hun verbazing over de standaardtheorie dat “holbewoners een sterke arbeidsverdeling op basis van geslacht hadden; mannen jaagden, vrouwen verzamelden dingen.” We vroegen ons af: “Waarom is dit de standaard?” We hebben zoveel bewijs dat dat niet het geval is”, legde Lacy uit.

Door de anatomische verschillen te observeren, ontdekten de onderzoekers dat mannen een voordeel hadden bij activiteiten die snelheid van handelen en fysieke kracht vereisten, zoals gooien, maar dat vrouwen een voordeel hadden op het gebied van uithoudingsvermogen, bijvoorbeeld bij hardlopen, dankzij de grotere aanwezigheid van oestrogenen, die het vetmetabolisme bevorderen, wat zorgt voor meer energiebesparing en spierherstel, zelfs 600 miljoen jaar geleden. In ieder geval waren zowel gooien als rennen fundamentele handelingen bij de jacht. Bovendien vereisten de kleine gezinnen van het paleolithicum dat elk van de leden de verschillende rollen kon vervullen, beweert de deskundige.

De al lang bestaande theorie dat alleen mannen jagers waren, vindt zijn oorsprong in 1968, toen antropologen Richard B. Lee en Irven DeVore een verzameling artikelen publiceerden, “Man the Hunter”, waarin ze betoogden dat geavanceerde jacht de menselijke evolutie en hersenontwikkeling had verzekerd met de consumptie van vlees, ervan uitgaande dat alle jagers mannen waren. Van hieruit, zo stelt Lacy, werd de basis gelegd voor een gendervooroordeel dat uiteindelijk een algemene overtuiging werd. “Wat wij nu beschouwen als genderrollen zijn niet inherent, ze karakteriseren onze voorouders niet. We zijn in veel opzichten al miljoenen jaren een zeer egalitaire soort”, besluit de deskundige. Wat vind je van de resultaten van dit overtuigende onderzoek?

Advertisement