Pesten: de redenen waarom sommige kinderen agressief worden en anderen belachelijk maken

Janine image
door Janine

29 Oktober 2023

Pesten: de redenen waarom sommige kinderen agressief worden en anderen belachelijk maken
Advertisement

Pesten is een fenomeen dat nog altijd zeer actief is onder jongeren en dat kan beginnen tijdens de kindertijd en kan voortduren tot in de pubertijd. Of ze nu “pestkoppen” of “slachtoffers” zijn, waarom hebben sommige mensen dit gedrag ten opzichte van anderen, en hoe kunnen we het probleem oplossen?

Advertisement

Wat is pesten?

Wat is pesten?

Pixabay

Als kinderen naar school gaan, krijgen ze te maken met een sociaal fenomeen dat helaas nog steeds niet is opgelost: pesten, waar sommigen last van hebben en waar anderen de oorzaak van zijn. Dit is een bron van zorg voor veel ouders, die vrezen dat hun kind het doelwit zal zijn of, erger nog, zelf een “pestkop” zal worden. Maar waaruit bestaat dit gedrag in de praktijk?

Kort gezegd houdt pesten negatieve handelingen in jegens een persoon die als anders wordt beschouwd dan de groep met leeftijdsgenoten en die, indien herhaald, kan worden gedefinieerd als intimidatie. Er wordt op een doelbewuste en agressieve manier gehandeld tegen anderen, met de wens om angst op te wekken. In de vroege levensfasen zijn kinderen en tieners nog op zoek naar hun eigen identiteit en dit leidt ertoe dat ze zich bij de massa aansluiten, omdat ze nog niet hun eigen persoonlijke verdedigingswapens hebben ontwikkeld om externe gevaren het hoofd te kunnen bieden. Maar wat zijn de echte redenen waarom een ​​kind in de schoolgaande leeftijd zich als een pestkop gaat gedragen?

Advertisement

Waarom sommige kinderen pestkoppen worden: de triggers

Waarom sommige kinderen pestkoppen worden: de triggers

Pexels

De redenen achter dit gedrag zijn niet altijd gemakkelijk te identificeren en kunnen in veel gevallen meerdere zijn. De reden achter de pestactie kan duidelijk en goed gedefinieerd zijn, of kan gepaard gaan met een aantal triggers:

  • Verdediging: het kind kan het gedrag van zijn klasgenoten als vijandig tegenover hem ervaren, ook al is dit niet het geval. Deze misvatting kan ertoe leiden dat hij pestacties simuleert.
  • Aard: een impulsievere en dominantere persoonlijkheid dan anderen kan een risicofactor zijn
  • Thuisomgeving: kinderen die pestgedrag vertonen, hebben vaak een ongunstige thuissituatie. Wanneer ze zich thuis niet gewaardeerd voelen, proberen ze hun macht terug te winnen door agressief te zijn tegen hun klasgenoten.
  • Integratie: vaak gaat het om de wens om zich bij de groep aan te sluiten en zich op iemand te richten, alleen maar omdat anderen dat ook doen.
  • Vragen om aandacht: in sommige gevallen is agressief gedrag een manier om aandacht te trekken van leraren, ouders of van klasgenoten.
  • Populariteit: pesten kan een keuze zijn die wordt ingegeven door de wens om de “leider” van de klas of school te worden en de leeftijdsgenoten te domineren.
  • Gebrek aan empathie: omdat het kind nog heel jong is, is het zich niet volledig bewust van hoe het “slachtoffer” zich door zijn gedrag voelt.
  • Reactie of imitatie: het kind heeft mogelijk het pestgedrag waargenomen of zelf geleden, bijvoorbeeld van een oudere broer of zus.
  • Onvermogen om te accepteren: pesten richt zich op de verschillen van de ander met de groep. In sommige gevallen kan het kind ze misschien niet accepteren, omdat hij niet de juiste basis heeft om te begrijpen dat niet iedereen hetzelfde is.

Is het mogelijk om pesten bij kinderen te voorkomen?

Is het mogelijk om pesten bij kinderen te voorkomen?

Freepik

Het lijden onder pesterijen, wat ook via sociale media kan gebeuren (cyberpesten), kan leiden tot de ontwikkeling van persoonlijkheidsstoornissen, angst en depressie, slaapstoornissen, een gebrek aan eigenwaarde en zelfs nog ernstiger gevolgen. Maar kun je voorkomen dat een kind een pestkop wordt en dit gedrag voorkomen?

Er zijn enkele nuttige tips die je in de praktijk kunt brengen om dit fenomeen te bestrijden:

  • Opvoeden over verschillen: het kind leren, door het goede voorbeeld te geven of door directe blootstelling, degenen die anders zijn dan hij te begrijpen en te accepteren, betekent dat hij eraan moet wennen integraal te zijn.
  • Leermodel: door zelf vriendelijk en respectvol gedrag naar anderen aan te nemen, leert je kind gemakkelijker de juiste manier om met anderen om te gaan.
  • Positieve aandacht: zorg ervoor dat het kind thuis de juiste aandacht krijgt en positief gestimuleerd wordt, wat bijdraagt ​​aan de ontwikkeling van zijn eigenwaarde en zelfvertrouwen.
  • Het onderwerp aansnijden: openlijk met het kind praten over pesten en het concept aan hem uitleggen, en hem zelfs laten deelnemen aan bewustmakingscampagnes, kan een uitstekende manier van preventie zijn.
  • Communicatie: als je merkt dat je kind gedrag vertoont dat typisch is voor pesten, praat dan openlijk met hem en laat hem uitleggen waarom hij zich zo heeft gedragen. Het opsporen van de oorzaken is de eerste stap naar correctie en oplossing.
  • Gevolgen: als je kind een leeftijdsgenoot slecht heeft behandeld, laat het dan niet gaan en vraag hem iets aardigs te doen tegenover zijn klasgenoot om zich te verontschuldigen.

Kinderen die als “pestkoppen” worden beschouwd, zijn niet slecht, zelfs als hun houding haatdragend is en anderen ernstig kan schaden. In werkelijkheid kan dit gedrag een diepe onzekerheid of ongemak verbergen, dat moet worden geïdentificeerd, begrepen en opgelost voordat het tot agressie leidt. He je ooit met deze situatie te maken gehad met een kind, kleinkind of student?

Advertisement