Een onderzoek doet twijfels rijzen over de beroemde 10.000 stappen per dag die nodig zijn voor de gezondheid van het hart

Janine image
door Janine

27 Oktober 2023

Een onderzoek doet twijfels rijzen over de beroemde 10.000 stappen per dag die nodig zijn voor de gezondheid van het hart
Advertisement

Lichaamsbeweging is om vele redenen belangrijk, waaronder het verbeteren van de gezondheid van het hart. Om gezond te blijven is al jaren het advies om minimaal 10.000 stappen per dag te zetten. Maar is het echt nodig om zoveel te lopen voor de gezondheid van het hart? Volgens een recent medisch onderzoek is dit niet het geval. Laten we eens kijken wat de onderzoekers concludeerden en waarom het lijkt alsof traplopen een effectievere oplossing is.

Advertisement

Zijn 10.000 stappen per dag echt nodig om in vorm te blijven?

Zijn 10.000 stappen per dag echt nodig om in vorm te blijven?

Pexels

De mythe van 10.000 stappen per dag heeft diepe wortels in het bevorderen van een gezonde levensstijl, zozeer zelfs dat het door vrijwel iedereen wordt aanbevolen. Een onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van Massachusetts heeft dit aantal echter in twijfel getrokken. Volgens Amanda Paluch, hoogleraar Epidemiologie van Fysieke Activiteit, zouden 7.000 stappen per dag voldoende zijn om de hartrisico's voor mensen van middelbare leeftijd met 50% tot 70% te verminderen. Uit onderzoek is gebleken dat de grootste gezondheidsvoordelen worden behaald bij ongeveer 7.000 stappen per dag, of hoogstens binnen de 10.000. Aan de andere kant is dit laatste aantal niet gebaseerd op wetenschappelijk bewijs, maar op de reclamecampagne van een Japanse stappenteller.

Advertisement

Traplopen voor een gezond hart: het nieuwe onderzoek

Traplopen voor een gezond hart: het nieuwe onderzoek

Freepik

De genadeklap voor de mythe van 10.000 stappen werd uitgedeeld door een nieuwe studie van de Tulane University of Louisiana, gepubliceerd in het medische tijdschrift Atherosclerosis. Volgens onderzoekers kan minimaal 5 trappen lopen per dag, ongeveer 50 treden, het risico op hart- en vaatziekten zoals atherosclerose, coronaire hartziekten en beroertes met 20% verminderen. Tijdens het onderzoek werden gegevens verzameld van 450 duizend mensen om:

  • de gevoeligheid voor hart- en vaatziekten te berekenen;
  • informatie over gewoonten betreft de levensstijl te analyseren;
  • de frequentie waarmee de proefpersonen de trap beklommen te evalueren.

De resultaten gaven duidelijk aan dat deze laatste actie een positieve invloed heeft op de cardiovasculaire gezondheid, waardoor het risico op ziekten wordt verminderd. Tegelijkertijd neemt het risico echter toe als degenen die deze gewoonte hebben er vervolgens mee stoppen, zelfs meer dan degenen die dit nog nooit hebben gedaan.

Hoe de cardiovasculaire gezondheid te verbeteren

Hoe de cardiovasculaire gezondheid te verbeteren

Freepik

Onderzoek heeft dus de voordelen aangetoond van schijnbaar eenvoudige dagelijkse handelingen bij het verbeteren van de cardiovasculaire gezondheid. Het is één ding om 7.000 stappen per dag te moeten lopen, maar het is iets anders om een ​​paar trappen op te lopen: een activiteit die we allemaal zouden kunnen doen, of bijna iedereen. In een tijdperk waarin de gezondheid centraal staat, kan een simpele handeling als het traplopen een sleutelelement worden bij het bevorderen van het hartwelzijn. Om nog maar te zwijgen van de lage of geen economische kosten.

Traplopen om de gezondheid van het hart te verbeteren: andere medische onderzoeken

Traplopen om de gezondheid van het hart te verbeteren: andere medische onderzoeken

Pexels

Het onderzoek van de Tulane University of Louisiana was echter niet het enige waarin het belang van een dagelijkse handeling, zoals het traplopen, werd benadrukt. En ook niet het eerste. Een ander onderzoek, gepresenteerd door de European Society of Cardiology, introduceerde namelijk een eenvoudige maar effectieve methode om de gezondheid van het hart te evalueren: vier trappen oplopen in minder dan een minuut. Het is een test die aangeeft of ons hart in orde is, zozeer zelfs dat het raadzaam kan zijn om, als je er langer dan 90 seconden over doet, een arts te raadplegen.

Advertisement