Is het tellen van boomringen echt voldoende om hun leeftijd te bepalen?

Janine image
door Janine

05 November 2023

Is het tellen van boomringen echt voldoende om hun leeftijd te bepalen?
Advertisement

We weten allemaal dat we, om de leeftijd van een boom te kennen, de ringen moeten tellen: elke ring komt overeen met een levensjaar. Maar is dat echt zo? In dit artikel gaan we specifieker kijken naar wat dendrochronologie is, waar het tellen van boomringen voor dient en hoe de leeftijd van een boom wordt gemeten.

De studie van jaarringen: dendrochronologie

De studie van jaarringen: dendrochronologie

Pexels

Wat misschien een obscure term lijkt, dendrochronologie, heeft in werkelijkheid een heel eenvoudige betekenis. In het Grieks betekent dendron in feite boom, cronos betekent tijd en logos wordt opgevat in de zin van studie. Dendrochronologie is dus de studie van de tijd van bomen, die wordt gemeten door het tellen van de interne ringen. Sinds de introductie in 1906, maar met een intuïtie die teruggaat tot Leonardo da Vinci, heeft de dendrochronologie ons steeds specifiekere informatie opgeleverd over bomen en hun leeftijd. Maar niet alleen.

De studie van boomringen gaat in feite verder dan de plantkunde en vindt ook toepassing in de archeologie of in de studie van de effecten van branden op het ecosysteem. Bij het bestuderen van een ring is het inderdaad mogelijk om op te merken of een bepaald jaar overvloedig was en met gunstige omstandigheden. In dit geval zal de boomring dikker zijn. Een dunne of afwijkende ring kan daarentegen een moeilijker jaar onthullen, met een tekort aan hulpbronnen of traumatische gebeurtenissen voor het leven van de boom. 

Advertisement

Hoe worden boomringen geteld?

Hoe worden boomringen geteld?

Pexels

Terugkerend naar de inleiding lijkt het antwoord op de vraag dus bevestigend te zijn. Je hoeft alleen maar boomringen te tellen om zeker te weten hoe oud ze zijn, toch? Ja en nee. In theorie komt elke ring overeen met een levensjaar, maar bij het meten van de leeftijd van bomen moeten we ook rekening houden met enkele aspecten. Ten eerste zit de oudste ring niet aan de buitenkant, maar bevindt hij zich precies in het midden van de boom: in de loop der jaren vormen zich nieuwe ringen aan de buitenkant. Vanuit dit oogpunt kunnen de nieuwe ringen de binnenste ringen samendrukken, waardoor ze vaak moeilijker precies te tellen zijn omdat ze smaller zijn. Bovendien kan zelfs de kleur van een ring ons veel vertellen over de vorming ervan: als het lichter is, is hij in de lente gevormd; als het donkerder is, is het in de herfst gevormd.

Ten slotte is er ook nog de kwestie van valse ringen, die daarom niet vallen onder de nauwkeurige berekening van de leeftijd van de boom. Valse ringen worden namelijk gevormd wanneer een boom aanzienlijke stress ondergaat, misschien veroorzaakt door langdurige droogte of een aanval door parasieten. In dit geval kan een boom vroegtijdig zijn bladeren verliezen en vervolgens herboren worden met nieuwe scheuten, waardoor men zou denken dat er twee jaar in één zijn verstreken.

Hoe wordt de leeftijd van bomen bepaald?

Hoe wordt de leeftijd van bomen bepaald?

Pexels

Zoals we hebben gezien, wordt de leeftijd van bomen bepaald door het tellen van de ringen, met de nodige voorzorgsmaatregelen en verduidelijkingen. Door echter rekening te houden met valse ringen, lente- of herfstringen, samengedrukte ringen, is het mogelijk om de leeftijd van de boom vast te stellen. Deze meting kan echter alleen worden uitgevoerd door de boom te kappen of aan bomen die zijn geveld door een natuurlijke of antropogene gebeurtenis. Hoe wordt de leeftijd van bomen bepaald zonder gebruik te maken van deze meting?

Er zijn hoofdzakelijk twee methoden. Enerzijds kun je gebruik maken van de zogenaamde “fretboor”, een instrument waarmee je een monster van een boom kunt nemen en vervolgens de jaarringen kunt tellen. Aan de andere kant is het echter mogelijk om de omtrek van de stam te meten op een hoogte van ongeveer 1,5 meter vanaf de grond. Uit herhaalde waarnemingen aan een grote verscheidenheid aan bomen is gebleken dat de omtrek van de stam met ongeveer 2,5 cm per jaar toeneemt. Om de leeftijd van de boom te bepalen, kun je daarom de omtrek meten en alles delen door 2,5, om te begrijpen hoe oud hij is.

Advertisement