De menstruatiecyclus vormt de hersenen van vrouwen: een ongekende ontdekking van de wetenschap

Janine image
door Janine

07 November 2023

De menstruatiecyclus vormt de hersenen van vrouwen: een ongekende ontdekking van de wetenschap
Advertisement

Verlies je met de komst van je menstruatiecyclus de kalmte en het mentale evenwicht, voel je je neurotisch en "gek"? Het is niet jouw schuld: voor het eerst verklaart de wetenschap waarom het veel vrouwen overkomt en onthult de echte reden voor dit specifieke fenomeen.

Advertisement

De psychofysische symptomen van de menstruatiecyclus

De psychofysische symptomen van de menstruatiecyclus

Pexels

De komst van de menstruatiecyclus is een gebeurtenis die alle vrouwen in de vruchtbare leeftijd maandelijks gemeen hebben. Deze periode van de maand kan afhankelijk van het geval min of meer regelmatig zijn, maar vindt normaal gesproken ongeveer elke 28 dagen plaats, twee weken na de eisprong. Tijdens het proces ervaren veel vrouwen sensaties zoals een opgeblazen gevoel, verhoogde eetlust, verhoogde gevoeligheid en nervositeit, hoewel elke persoon anders is en deze periode van de maand op een subjectieve en individuele manier ervaart.

Het feit dat vrouwen bijzonder prikkelbaar zijn als ze menstrueren, is echter een universeel gedeeld cliché, dat zijn wortels heeft in een basis van waarheid: ze geven zelf toe dat ze hardnekkig worden op de “rode dagen” van de vrouwelijke kalender, maar ook gevoeliger voor tranen dan normaal. Sommigen lijden aan deze symptomen die meer geaccentueerd zijn dan anderen, maar ze moeten zich niet schuldig voelen over hun "driftbuien": hoewel het misschien een excuus lijkt om jezelf te rechtvaardigen met de iconische uitdrukking “ik ben ongesteld", gebeurt er in werkelijkheid iets dat echt onbeheersbaar is in de geest van de vrouw. De wetenschap heeft dit probleem voor het eerst aangepakt door in een onderzoek te onthullen wat er werkelijk gebeurt en waarom deze specifieke negatieve sensaties worden ervaren.

Advertisement

Veranderingen van de hersenen tijdens de menstruatiecyclus: het onderzoek

Veranderingen van de hersenen tijdens de menstruatiecyclus: het onderzoek

Pexels

De studie uitgevoerd door Elizabeth Rizor en Viktoriya Babenko, neurowetenschappers aan de Universiteit van Californië, Santa Barbara, toonde aan dat de hormonale veranderingen die tijdens deze periode optreden niet alleen invloed hebben op de baarmoeder en de eierstokken, maar ook de vrouwelijke hersenen kunnen vormen. Het onderzoek, dat nog in afwachting is van peer review en beschikbaar is in preprint, onderzocht de hersenveranderingen van 30 vrouwen tijdens de hormonale schommelingen die kenmerkend zijn voor de menstruatiecyclus.

“Deze bevindingen zijn de eerste die gelijktijdige hersenbrede veranderingen in de microstructuur en de corticale dikte van de menselijke witte stof rapporteren, die samenvallen met hormonale ritmes die worden aangestuurd door de menstruatiecyclus”, aldus het artikel. “Sterke hersen-hormooninteractie-effecten zijn mogelijk niet beperkt tot de goed bekende receptorgebieden van de hypothalamus-hypofyse-gonadale as (HPG-as).” Tijdens de vruchtbare levensfase zijn vrouwen ongeveer 400 tot 500 keer ongesteld, wat dus kan leiden tot talloze lichamelijke en gedragssymptomen.

Hersencommunicatie tijdens de menstruatiecyclus

Hersencommunicatie tijdens de menstruatiecyclus

Freepik

Hoewel de menstruatie ongeveer de helft van de wereldbevolking treft, heeft de wetenschap dit onderwerp nog nooit zo gedetailleerd onderzocht, maar nu pas een nieuw en nooit eerder ontdekt aspect van de menstruatiecyclus ontdekt. Het team concentreerde zich voornamelijk op hersencommunicatie tijdens cognitieve activiteit: "Cyclische fluctuaties in HPG-ashormonen oefenen krachtige gedrags-, structurele en functionele effecten uit door acties op het centrale zenuwstelsel van zoogdieren. Er is echter zeer weinig bekend over hoe deze fluctuaties de structurele knooppunten en snelwegen van informatie van het menselijk brein veranderen." De microstructuur van de witte stof is het netwerk van neuronale vezels die informatie over grijze stofgebieden transporteren. Het onderzoek benadrukte dat deze stof verandert tijdens hormonale veranderingen, die ook optreden tijdens de puberteit, het gebruik van orale anticonceptiva, oestrogeentherapie na de menopauze en hormoontherapie. In het kielzog van fluctuerende hormonen verandert dus het volume van de witte en grijze stof, evenals dat van het hersenvocht. Met behulp van magnetische beeldvorming met resonantie scande het team de dertig deelnemende vrouwen tijdens de drie typische momenten van de cyclus, waarbij ook hun hormonale schommelingen werden gemeten:

  • Menstruatie: vlak voor de menstruatie, met de toename van 17β-estradiol en luteïniserende hormonen, was de verandering in de witte stof duidelijker en werd de overdracht van informatie sneller.
  • Ovulatie: vóór de eisprong neemt het follikelstimulerend hormoon toe, waardoor dikkere grijze massa zichtbaar wordt
  • Luteale fase: na de ovulatie is er een toename van progesteron, met een relatieve afname van het volume van het hersenvocht.

"Hoewel we momenteel geen functionele consequenties rapporteren die verband houden met structurele hersenveranderingen, kunnen onze bevindingen implicaties hebben voor hormoongestuurde gedrags- en cognitieve veranderingen. Het bestuderen van de hersen-hormoonrelaties tussen netwerken is noodzakelijk om het dagelijks functioneren van het menselijke zenuwstelsel te begrijpen, tijdens perioden van hormonale transitie en gedurende de hele levensduur”, concluderen de onderzoekers.

Uiteindelijk kan het feit dat je je tijdens deze periode van de maand anders voelt dan normaal, juist afhangen van deze hersenveranderingen: ervaar je of heb je deze levensfasen ervaren?

Advertisement