In de Verenigde Staten zijn er nog steeds naschokken van aardbevingen van meer dan 100 jaar geleden

Janine image
door Janine

22 November 2023

In de Verenigde Staten zijn er nog steeds naschokken van aardbevingen van meer dan 100 jaar geleden
Advertisement

Na een aardbeving is het gebruikelijk dat je zogenaamde "naschokken" voelt. Meestal zijn deze van kleinere omvang die een paar dagen aanhouden en dan stoppen. Maar niet altijd. In feite werden de Verenigde Staten in de negentiende eeuw geconfronteerd met een reeks zeer krachtige aardbevingen, die een blijvende stempel op het grondgebied achterlieten. En volgens recent onderzoek vinden de naschokken nog steeds plaats, meer dan 100 jaar later.

Advertisement

Aardbevingen of naschokken: de tellurische bewegingen in de Verenigde Staten

Aardbevingen of naschokken: de tellurische bewegingen in de Verenigde Staten

Wikimedia Commons - GFDL Version 1.2

Aardbevingen zijn verschijnselen die het gevolg zijn van de beweging van tektonische platen, die over elkaar schuiven, waardoor energie vrijkomt. Vaak worden ze gevolgd door naschokken, oftewel kleine verschijnselen die verklaard kunnen worden door de verspreiding van de spanning langs de omringende rotsen. Ze zijn minder sterk dan de hoofdaardbeving, maar kunnen nog steeds de infrastructuur beschadigen en het dagelijks leven beïnvloeden.

Volgens de studie van de Universiteit van Michigan en de Universiteit van Wuhan is de huidige seismische activiteit misschien niet geheel nieuw. In de praktijk zou het een reeks naschokken kunnen zijn, vooral als deze epicentra hebben dichtbij de aardbevingen die door de onderzoekers zijn geanalyseerd. De laatste zijn de aardbeving in Charleston van 1886, de aardbevingen in Missouri en Kentucky tussen 1811 en 1812, en de aardbeving in Quebec van 1663.

Advertisement

Voortdurende seismische activiteit: zijn het werkelijk nog steeds de aardbevingen van 1800?

Voortdurende seismische activiteit: zijn het werkelijk nog steeds de aardbevingen van 1800?

Petr Brož (Czech Academy of Science)/Wikimedia Commons - CC BY-SA 4.0 DEED

Van de door de onderzoekers geanalyseerde aardbevingen bevestigde alleen die in Quebec de seismische activiteit die nu is geëindigd. Het is bovendien ook de oudste aardbeving van de groep. Wat de anderen betreft, gaf de studie gepubliceerd in JGR Solid Earth echter aan dat:

  • 65% van de trillingen die tussen 1980 en 2016 in de regio New Madrid plaatsvonden, toe te schrijven waren aan de aardbevingen van 1811-1812;
  • de seismische activiteit in South Carolina is aanzienlijk en continu, en komt ook overeen met de naschokken van de aardbeving in Charleston.

Deze resultaten suggereren dat naschokken eeuwenlang kunnen duren. Om deze reden is het essentieel om ze te leren onderscheiden om het seismische risico van een gebied correct te kunnen beoordelen. Om echt nuttig te zijn bij het inschatten van het risico op toekomstige rampen, en het tijdig voorkomen of voorbereiden ervan, zal verder onderzoek nodig zijn.

De Verenigde Staten getroffen door een enorme aardbeving 1000 jaar geleden

De Verenigde Staten getroffen door een enorme aardbeving 1000 jaar geleden

Ikluft/Wikimedia Commons - GFDL Version 1.2

De reikwijdte van een ander onderzoek, uitgevoerd door de Universiteit van Arizona, is echter anders, volgens welke duizend jaar geleden de Verenigde Staten werden getroffen door een aardbeving van catastrofale proporties. De analyses van het team hadden betrekking op oude boomringen en maakten ook gebruik van koolstofdatering.

De onderzoekers reconstrueerden vervolgens een apocalyptisch beeld: seismische trillingen, aardverschuivingen en zelfs een abnormale golf verwoestten het westen van de Verenigde Staten kort na het jaar 900. Tot op heden is het nog steeds onbekend of het om een ​​enkele catastrofale aardbeving ging, of om een ​​reeks aardbevingen. Het onderzoek ondersteunt dat een soortgelijke gebeurtenis zich opnieuw zou kunnen voordoen, in de hoop dat het een gebeurtenis is die zo ver mogelijk in de tijd ligt. En met naschokken die niet lang duren.

Advertisement