De door ChatGPT ontwikkelde robot kan koken, recepten aanbieden en in de fabriek werken

Janine image
door Janine

11 Januari 2024

De door ChatGPT ontwikkelde robot kan koken, recepten aanbieden en in de fabriek werken
Advertisement

We zijn inmiddels gewend geraakt aan de schokkende aanwezigheid van mensachtige robots en hun ongelooflijke capaciteiten, maar elk nieuw "exemplaar" is een verrassing: in dit artikel zullen we kennis maken met EVE, de ChatGPT-robot en de functies die deze kan uitvoeren.

Advertisement

De functionaliteiten van EVE Android, de robot die kan koken

De functionaliteiten van EVE Android, de robot die kan koken

1X

De robotmarkt is, zoals we weten, booming en bevat steeds meer ongelooflijke modellen met opwindende mogelijkheden. In dit geval hebben we het over EVE Android, gemaakt door het Noorse 1X, dat "androïden maakt die gebouwd zijn om aan de wereldwijde vraag naar arbeidskrachten te voldoen". Deze robot is gefinancierd door OpenAI en gebruikt GPT-4V-technologie om functies uit te voeren zoals schoonmaken en koken, waardoor hij op een ongelooflijk effectieve manier helpt bij huishoudelijke taken. Op de website van het bedrijf staat: "Ons Android-model EVE is een veelzijdige en behendige mensachtige robot die verschillende taken kan uitvoeren. EVE is uitgerust met camera's en sensoren om zijn omgeving waar te nemen en ermee te communiceren. Dankzij zijn mobiliteit, behendigheid en evenwicht kan hij door complexe omgevingen navigeren en objecten effectief manipuleren."

Bovendien kan EVE geheel veilig en betrouwbaar optreden als beveiliger bij magazijnen.  Een echte hulp dus, zowel thuis als in de industrie, dankzij het gebruik van een aangepaste versie van GPT-4, die sterk lijkt op de software van ChatGPT. Op deze manier kan de androïde zorgen voor perfecte recepten en een schone vaat nadat de maaltijden zijn genuttigd. Wat betekent de realisatie van zo'n geavanceerde robot en welke scenario's opent het?

Advertisement

De robot vervangt ook het gebrek aan mankracht in industrieën

De robot vervangt ook het gebrek aan mankracht in industrieën

1X

Dankzij deze beslist innovatieve mogelijkheden opent EVE Androide een nieuw scenario in de wereld van de robotica, met de mogelijkheid om menselijke activiteiten op een steeds belangrijkere manier te vervangen, zowel thuis als in industriële contexten. Weet je niet wat je moet koken voor het avondeten? EVE scant je voorraadkast en kan je, op basis van de ingrediënten en producten die zij kan vinden, voorzien van een snel en eenvoudig recept. Een science-fictionachtig en op zijn zachtst gezegd verbazingwekkend vooruitzicht dat eindelijk mogelijk wordt. De robot is uitgerust met ledematen die werken met touwachtige “spieren”, waardoor ze zeer wendbaar zijn en delicate en nauwkeurige bewegingen kunnen maken.

OpenAi financierde het project uit zijn Startup Fund en schonk 23,5 miljoen dollar aan 1X. Dit getuigt van de omvang van de investering en van de robot zelf, uiterst veelzijdig en nuttig, zelfs bij het bakken van koekjes en cakes. En hoe zit het met industrieel gebruik? Zoals verwacht is hij in de VS nu al populair als bewaker bij magazijnen, waarbij hij toezichthouders onmiddellijk waarschuwt als er iets niet gaat zoals verwacht, zodat ze snel kunnen ingrijpen. En dat niet alleen: EVE kan ook de rol van arbeider op zich nemen en zich wijden aan het verpakken van goederen, maar ook aan het schoonmaken van de gebouwen, het printen en het controleren van de productie. Een echte bondgenoot en perfecte vervanger bij gebrek aan middelen op de arbeidsmarkt, waardoor banen die als bedreigd worden beschouwd, tegelijkertijd veiliger worden.

Over twintig jaar kunnen robots ouderen helpen

Over twintig jaar kunnen robots ouderen helpen

1X

1X-communicatiemanager Hege Nikolaisen zei: "Androids kunnen worden gebruikt voor monitoring, logistiek, detailhandel en magazijnen." Naast EVE Android herinneren we ons ook Tesla's mensachtige robot, Optimus, die in staat was eieren vast te houden zonder ze te breken en te dansen. Zonder twijfel staan ​​we op een cruciaal keerpunt, bereikt dankzij de integratie van kunstmatige intelligentie, die echter verschillende uitdagingen met zich mee heeft gebracht op het gebied van veiligheid: nu heeft EVE, volgens Nikolaisen, deze grens overwonnen dankzij zijn krachtige maar capabele motoren om zorgen voor interactie met de omgeving zonder gevaar.

De toekomstvisie van 1X is het creëren van androïden die de rol van persoonlijke assistenten op zich kunnen nemen, vooral voor oudere mensen, hoewel Nikolaisen adviseert om voorzichtig te werk te gaan en robots geleidelijk in de samenleving te laten komen: “Wij geloven dat het binnen een paar decennia mogelijk zal zijn om androïden als persoonlijke assistenten te gebruiken.” Over twintig jaar zouden robots en mensen dus zowel thuis als op de werkplek naast elkaar kunnen bestaan, waardoor een veilige, evenwichtige en efficiënte synergie ontstaat die een grote toegevoegde waarde aan ons leven zal toevoegen, waardoor we geleidelijk aan deze nieuwe realiteit kunnen wennen. Wat vind je van dit waarschijnlijke toekomstscenario?

Advertisement