De proteïne-hype: is het echt nuttig voor sporters of is het alleen maar marketing?

Janine image
door Janine

17 Januari 2024

De proteïne-hype: is het echt nuttig voor sporters of is het alleen maar marketing?
Advertisement

Sinds enige tijd is er een ware hype voor eiwitvoedsel. Aan de ene kant hebben supermarkten hele afdelingen gewijd aan repen en voedingsmiddelen die zijn gemaakt om de eiwitinname te verhogen. Aan de andere kant worden klassieke voedingsmiddelen ook aangeprezen als “eiwitrijk”. Is dit gewoon marketing of is er meer aan de hand? Kortom: zijn eiwitrijke voedingsmiddelen goed voor je of moeten we ze vermijden? Laten we het uitzoeken!

Advertisement

Heeft het zin om eiwitten te consumeren met specifieke voedingsmiddelen?

Heeft het zin om eiwitten te consumeren met specifieke voedingsmiddelen?

Pexels

De dagelijkse eiwitbehoefte voor volwassen mensen is ongeveer 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht. Sommige onderzoeken hebben echter aangetoond dat mensen de neiging hebben om meer eiwit te consumeren dan wordt aanbevolen. Dit is een meer wijdverbreide trend bij sportbeoefenaars en houdt daarom ook verband met de consumptie van eiwitrijk voedsel en snacks.

In de praktijk hebben mensen die een niet-competitieve sport beoefenen en een uitgebalanceerd dieet volgen geen extra eiwitten nodig. Bovendien is het altijd aan te raden om in een verhoogde eiwitbehoefte te voorzien met conventionele voedingsmiddelen en niet met speciale supplementen. Deze laatste zijn daarentegen wel geschikt voor mensen die intensief trainen of speciale dieetwensen hebben.

Advertisement

Het eten van eiwitten kost meer

Het eten van eiwitten kost meer

Freepik

De verhoogde inname van eiwit dat ons lichaam niet nodig heeft, door eiwitvoedingsmiddelen en -repen, heeft ook een andere impact op ons leven. Of beter gezegd, op onze portemonnee. Producten met een hoger eiwitgehalte kosten namelijk veel meer dan hun “traditionele” tegenhangers. En dat heeft minstens twee redenen.

Ten eerste is het mogelijk om aan je dagelijkse eiwitbehoefte te voldoen met conventionele voedingsmiddelen. Dit is een belangrijk aspect omdat je, tenzij je een professionele atleet bent, niet meer eiwitten nodig hebt dan de aanbevolen hoeveelheid. Ten tweede lijkt het etiket “eiwitrijk” op eiwitvoedingsmiddelen meer een marketingstrategie dan nuttige aankoopinformatie.

En hoe zit het met eiwitsnacks?

En hoe zit het met eiwitsnacks?

Pexels

Meer dan eiwitvoedsel zijn het eiwitrepen en -snacks die sporters fascineren. Ze zijn makkelijker mee te nemen naar de sportschool en bij lichamelijke activiteiten buitenshuis, maar zijn ze echt goed voor je? In het geval van eiwitrijke snacks lijkt de vraag meer te gaan over de kwaliteit van het individuele product. Deze voedingsmiddelen zijn in feite bedoeld als voedingssupplementen en de samenstelling is fundamenteel: er zijn bijvoorbeeld repen die rijk zijn aan koolhydraten, terwijl andere een lager gehalte hebben. Ervan uitgaande dat je op deze manier eiwitten wilt aanvullen, moet je dus dienovereenkomstig kiezen.

De belangrijkste vraag is immers of eiwitrijke voeding echt nodig is voor ons welzijn. En het antwoord kan niet duidelijker zijn: nee. Ze zijn niet schadelijk voor de gezondheid, maar tegelijkertijd zijn ze niet zo noodzakelijk als de marketing ze wil verkopen.

Advertisement