De mogelijke hoofdoorzaak van gehoorverlies bij ouderen is ontdekt: de eerste stap op weg naar een behandeling

Janine image
door Janine

13 Januari 2024

De mogelijke hoofdoorzaak van gehoorverlies bij ouderen is ontdekt: de eerste stap op weg naar een behandeling
Advertisement

Gehoorverlies is een van de meest voorkomende verschijnselen bij ouderen en heeft een enorme invloed op de kwaliteit van leven en interacties. Naast onderzoek om dit probleem te verhelpen, zoals steeds kleinere en krachtigere hoortoestellen, hebben veel wetenschappers zich geconcentreerd op het vinden van de oorzaken hiervan. Kortom: wat veroorzaakt gehoorverlies bij ouderen? Een recent onderzoek heeft mogelijk het antwoord gevonden.

Advertisement

Gehoorverlies bij oudere mensen: wat weten we?

Gehoorverlies bij oudere mensen: wat weten we?

Freepik

Ouder worden is een onvermijdelijk fysiologisch proces dat leidt tot een achteruitgang in psycho-fysieke vaardigheden. Veelvoorkomend is gehoorverlies, een aandoening die bekend staat als presbycusis. De oorzaken zijn divers en kunnen variëren van overmatig lawaai tot medicatie, van oorontsteking tot otosclerose, enzovoort. Vanuit dit oogpunt is een vroege diagnose van elke aandoening die het oor kan aantasten essentieel, met regelmatige controles vanaf de leeftijd van 65 jaar.

Tegelijkertijd proberen onderzoekers al enkele jaren de oorzaken van gehoorverlies bij ouderen te analyseren. Vooral het verlies van elasticiteit van de buitenste haarcellen van het orgaan van Corti is interessant. Dit zijn zintuigcellen van het binnenoor die de neiging hebben om elasticiteit te verliezen bij het ouder worden. Maar waarom?

Advertisement

Onderzoek naar buitenste haarcellen om gehoorverlies te begrijpen

Onderzoek naar buitenste haarcellen om gehoorverlies te begrijpen

Freepik

Volgens onderzoek gepubliceerd in PLOS Biology kan er een verband bestaan ​​tussen het verlies van cholesterol in de buitenste haarcellen en presbyacusis. In de praktijk zou een verlaging van het cholesterolgehalte in het orgaan van Corti kunnen bijdragen aan het verlies aan elasticiteit dat tot gehoorverlies leidt. Om deze hypothese te bevestigen voerden de onderzoekers enkele experimenten uit op muizen, waarbij ze een medicijn gebruikten dat cholesterolverlies veroorzaakte.

Vervolgens werd een verminderde capaciteit van verlenging van de cellen vastgesteld, gevolgd door een verslechtering van het gehoor. Maar dit was nog maar het begin van het onderzoek. De onderzoekers gaven de muizen vervolgens fytosterolen, plantaardige verbindingen die de functie van cholesterol in cellen kunnen vervullen. En dat verbeterde het gehoorvermogen van de behandelde muizen.

Een nieuw medicijn om gehoorverlies bij ouderen te behandelen?

Een nieuw medicijn om gehoorverlies bij ouderen te behandelen?

Pexels

Omdat gehoorverlies bij ouderen toeneemt, is een vroege diagnose door regelmatige controles essentieel, zoals we al schreven. Tegelijkertijd is het belangrijk om onderzoek te doen naar mogelijke behandelingen. Zeker, moderne technologie biedt geavanceerde hoortoestellen en cochleaire implantaten die worden aangepast aan individuele behoeften. Toch zou een behandeling die de effecten van presbyacusis kan beperken en het gehoor van ouderen kan verbeteren het echte doel van medisch onderzoek zijn. Daarom zijn het gebruik van fytosterolen en de resultaten die werden waargenomen bij muizen een ongelooflijke eerste stap in de goede richting. Een weg die niet alleen gericht is op een beter gehoor, maar ook op een betere kwaliteit van leven.

Advertisement