's Ochtends de wekker uitstellen in plaats van meteen opstaan: een slechte gewoonte of niet?

Janine image
door Janine

23 April 2024

De wekker 's ochtends uitstellen in plaats van meteen opstaan
Advertisement

Is het 's ochtends uitstellen van de wekker een positieve gewoonte of niet? Een onderzoek wilde dit aspect van de slaap onderzoeken om de mogelijke effecten ervan te begrijpen. Dit is wat hij ontdekte.

Advertisement

Hoeveel mensen snoozen hun ochtendwekker?

Pexels

Er zijn veel mensen die, wanneer de wekker afgaat, besluiten deze op snooze te zetten in plaats van op te staan als de wekker af gaat. Velen gunnen zichzelf liever wat meer tijd onder de dekens, stellen het vervelende geluid meer dan eens uit voordat ze zich ertoe overgeven en aan de dag te beginnen. Maar heeft deze gewoonte positieve of negatieve effecten op het eindresultaat? Met andere woorden: is het goed of slecht als het gaat om slapen en wakker worden?

Een Zweeds onderzoek wilde een antwoord op deze vraag vinden. 69% van de Zweedse volwassenen zei dat ze hun wekker meer dan eens op snooze zetten, terwijl 60% zelfs tussen het geluid op hun apparaat weer in slaap viel. Degenen die deze gewoonte het meest hadden, waren jonger dan de anderen en ook meer “nachtbrakers”, met als gevolg dat ze moeite hadden om wakker te worden zonder zich nog slaperig te voelen. Maar dat is nog niet alles: een van de redenen om de wekker uit te stellen was ook dat ze liever geleidelijk wakker werden dan meteen. De onderzoekers besloten 31 mensen van ongeveer 27 jaar bij het onderzoek te betrekken om hun gedrag gedurende twee nachten in een slaaplaboratorium te observeren.

Advertisement

Drie keer de wekker op snooze zetten is goed: de studie

De deelnemers werd gevraagd om beide methoden van wakker worden te testen: ofwel de wekker drie keer uitstellen ofwel meteen opstaan en beide nachten even lang slapen. Na de eerste nacht stelden ze het opstaan dertig minuten uit, terwijl ze de tweede ochtend uit bed stapten zodra de wekker ging. Hun cognitieve vaardigheden werden zowel direct na het ontwaken als veertig minuten later getest.

De vier cognitieve tests beoordeelden het geheugen, de aandacht, het reactievermogen en de mentale flexibiliteit, zoals het herinneren van eerdere ervaringen en het beantwoorden van eenvoudige wiskundige vragen. Uit de resultaten bleek dat de deelnemers bij geleidelijk wakker worden beter scoorden op drie van de vier tests. Dit betekent dat het tot drie keer toe uitstellen van het wakker worden in plaats van abrupt uit de diepe slaap komen, gunstig kan zijn. "Wanneer ze sliepen, vergeleken met wanneer ze onmiddellijk wakker moesten worden, keerden ze sneller terug naar alertheid, hoewel er geen verschil was in hoe slaperig of alert ze zich voelden”, zei Tina Sundelin, eerste auteur van het onderzoek.

Is intermitterend wakker worden echt goed? Een deskundige spreekt

Is intermitterend wakker worden echt goed? Een deskundige spreekt

Het uitstellen van de wekker zou daarom effectiever een geleidelijke terugkeer naar de waaktoestand mogelijk kunnen maken dan plotseling ontwaken, zonder de kwaliteit van de slaap aan te tasten, hoewel de deelnemers die dertig minuten langer sliepen zes minuten minder slaap hadden. Niet iedereen is het echter met deze conclusie eens. Dr. Jennifer Kanaan van UConn Health zei: “Als je 30 minuten lang in en uit slaap valt, nadat je wekker voor de eerste keer is afgegaan, mis je 30 minuten ononderbroken, kwalitatieve, rustgevende slaap.”

Volgens de deskundige moeten we ons, in plaats van in te grijpen in het uitstellen van de wekker, meer richten op het krijgen van een betere, kwalitatieve slaap. De behoefte voelen om niet meteen op te staan, kan in feite te wijten zijn aan het feit dat we te weinig slaap hebben. "Simpel gezegd: in plaats van de wekker uit te stellen, zouden we meer moeten slapen!" Kanaan biedt ook een alternatieve oplossing: uit bed komen en jezelf blootstellen aan zonlicht, wat helpt om de waakstand van onze biologische klok te resetten.

Advertisement