Uit onderzoek blijkt hoeveel stappen we per dag moeten zetten nadat we lang stil hebben gezeten

Janine image
door Janine

14 Maart 2024

Uit onderzoek blijkt hoeveel stappen we per dag moeten zetten nadat we lang stil hebben gezeten
Advertisement

Hoeveel stappen per dag worden door deskundigen aanbevolen om de negatieve effecten van een sedentaire levensstijl tegen te gaan? Een nieuwe studie beantwoordt deze vraag.

Advertisement

Een sedentaire levensstijl op het werk: hoe kunde dit tegengaan?

Een sedentaire levensstijl op het werk: hoe kunde dit tegengaan?

Pexels

We horen vaak over het voorgestelde aantal stappen dat per dag gezet moet worden om het welzijn van het hart en het lichaam in het algemeen te bevorderen. Veel banen, vooral kantoorbanen, dwingen mensen om vele uren per dag te zitten, maar kleine, actieve pauzes tijdens de dienst en profiteren van vrije tijd om in beweging te zijn, kunnen een goede oplossing zijn.

Een nieuwe studie onderzocht dit dagelijkse aspect van zittende werknemers en kwam tot een conclusie. Het team van onderzoekers, dat gegevens van de British Biobank analyseerde, stelde dat ongeveer 10.000 stappen per dag lopen potentiële gezondheidsrisico's aanzienlijk kan verminderen. Maar zelfs minder lopen lijkt nog steeds gunstig te zijn. Matthew N. Ahmadi van het Charles Perkins Centre aan de Universiteit van Sydney, Australië, verklaarde: “We weten dat het bevorderen van lichamelijke activiteit de cardiovasculaire gezondheid kan verbeteren. Maar voor het grote publiek is het soms erg moeilijk om te begrijpen wat matige en krachtige activiteit is.”

Advertisement

Intuïtief stappen tellen

Dankzij de verspreiding van apparaten zoals smartwatches, voegt Ahmadi eraan toe, is het tellen van stappen "heel intuïtief, gemakkelijk en concreet om te zien en te begrijpen. Het wordt nu veel gemakkelijker voor mensen om bij te houden hoe actief ze zijn door het tellen van stappen." In het onderzoek werd gekeken naar zowel fysieke activiteit als het tegenovergestelde, sedentair zijn, juist omdat "het in de wereld van vandaag soms onvermijdelijk is om erg sedentair te zijn, vooral als je een kantoorbaan hebt", wat bevindingen uit eerder onderzoek bevestigt.

Na verloop van tijd heeft de wetenschap aangetoond dat korte, lichte, maar regelmatige en frequente pauzes om te wandelen een aanzienlijk voordeel kunnen opleveren. Het lijkt erop dat de hoeveelheid tijd die men zittend doorbrengt niet relevant is: wat wel relevant is, is de tijd die men lopend doorbrengt en het aantal stappen dat men gedurende de dag zet, wat moet worden afgewisseld met stilstaan. Europese en Amerikaanse richtlijnen bevelen 150 tot 300 minuten matige lichaamsbeweging per week aan of 75 tot 150 minuten inspannende activiteit.

Hoeveel stappen moet je per dag zetten? De voordelen in percentages

Hoeveel stappen moet je per dag zetten? De voordelen in percentages

Freepik

Ahmadi en zijn team onderzochten gegevens van 72.174 deelnemers met een gemiddelde leeftijd van 61,1 jaar, waaronder 57,9 procent vrouwen en een gemiddelde sedentaire levensstijl van 10,6 uur per dag, van wie de fysieke activiteit werd gecontroleerd met versnellingsmeters die om de pols werden gedragen. In de daaropvolgende zeven jaar werd vastgesteld dat het laagste piekrisico voor overleving werd geschat tussen 9.000 en 10.500 stappen per dag. Deze schatting is alleen geassocieerd met de tijd die besteed wordt aan lopen en niet met de mate van het dagelijkse sedentair gedrag: dit aantal stappen was dus significant, ongeacht de tijd die werd doorgebracht met zitten.

Over het geheel genomen lijkt deze hoeveelheid samen te vallen met een 39% hogere overlevingskans en een 21% lager risico op problemen. Met uitzondering van proefpersonen met reeds bestaande medische aandoeningen en andere incidentele factoren, hielden de onderzoekers ook rekening met levensstijl, voeding, gewoonten, geslacht en familiegeschiedenis. Een klein aantal stappen, tussen de 4.000 en 4.500 per dag, kan nog steeds 50% van de voordelen opleveren. Met 9.700 stappen per dag wordt de kans op hartproblemen echter kleiner, vooral bij degenen die minder dan 10,5 uur zitten.

Uiteindelijk is het niet cruciaal hoeveel tijd we zittend doorbrengen: wat telt en wat een verschil kan maken is het aantal stappen dat we elke dag zetten.

Advertisement