Gordon Ramsay heeft zijn geheimen onthuld om goed te eten in restaurants en je niet voor de gek te laten houden

Janine image
door Janine

15 Februari 2024

Gordon Ramsay heeft zijn geheimen onthuld om goed te eten in restaurants en je niet voor de gek te laten houden
Advertisement

We kennen Gordon Ramsay allemaal, omdat we hem op tv hebben gezien, of omdat we hem door iemand anders hebben horen noemen. De Britse chef neemt geen blad voor de mond en schuwt een confrontatie zeker niet. Gelukkig voor ons weet Gordon Ramsay naast een meester in de keuken ook nuttig advies te geven over wat te bestellen in een restaurant. En vooral: wat je niet moet bestellen.

Advertisement

Gordon Ramsay: een geweldige carrière

Gordon Ramsay: een geweldige carrière

Dave Pulling/Wikimedia Commons - CC BY 2.0 DEED

Met ruim 20 jaar ervaring, meerdere restaurants en in totaal 17 Michelinsterren is Gordon Ramsay een van de bekendste chefs en ondernemers ter wereld. Natuurlijk hebben zijn televisieoptredens ertoe bijgedragen dat hij een waar icoon is geworden, maar als je naar hem luistert, lijkt het erop dat hij geen personage voor zichzelf heeft opgebouwd. Integendeel, de Gordon Ramsay die we op tv zien zou dezelfde zijn als die in het echte leven, tot teleurstelling van sommigen en tot opluchting van anderen. In een interview met de Daily Mail sprak Ramsay over zijn carrière en de manier waarop hij op televisie verschijnt. Hij nam echter ook de tijd om enkele tips te geven over wat je wel en niet moet bestellen als je uit eten gaat. Laten we eens kijken welke.

Advertisement

De adviezen van Gordon Ramsay om goed te eten in restaurants

De adviezen van Gordon Ramsay om goed te eten in restaurants

Dave Pulling/Wikimedia Commons - CC BY-SA 3.0 DEED / Pexels

De eerste twee adviezen van Gordon Ramsay hebben betrekking op de kwaliteit van de restaurantervaring, zowel qua eten als qua comfort. Hier zijn twee suggesties om beter te eten in een restaurant:

  • Onderhandel over de kosten van de wijn. Zo gezegd lijkt het bijna een grap, een paradox, een tegenstrijdigheid. Toch stelt Ramsay voor om de onderhandelingsfase bij het kiezen van een fles wijn niet te vrezen. Je kunt dit op een elegante manier doen door te vragen naar flessen uit de oude doos of naar de laatste voorraden. Bovendien is het niet ongepast om de ober of sommelier je budget te vertellen: Ramsay stelt echter voor om het onder de 30 euro per fles te houden.
  • Reserveer altijd voor één extra persoon. Niets is zo ongemakkelijk als eten aan een kleine tafel voor twee, waar weinig ruimte is voor interactie. In dit verband raadt Gordon Ramsay aan om altijd voor één persoon meer te reserveren dan je daadwerkelijk bent. Zo eet je veel comfortabeler.

De adviezen van Gordon Ramsay om jezelf te beschermen tegen trucs van restaurants

De adviezen van Gordon Ramsay om jezelf te beschermen tegen trucs van restaurants

Pexels

De laatste twee tips van Gordon Ramsay verwijderen zich van de restaurantervaring en de kwaliteit van het eten en omarmen een meer generiek aspect. Er zijn namelijk enkele strategieën die restaurants gebruiken om meer te verkopen of om ons ervan te overtuigen dat ze beter zijn dan ze in werkelijkheid zijn. In dit verband beveelt Gordon Ramsay het volgende aan:

  • Vermijd de dagschotels. Vooral als het er veel zijn, raadt Ramsay aan ze te vermijden: wat als het er veel zijn, zijn ze niet zo bijzonder. Als een restaurant bovendien veel specialiteiten heeft, betekent dit dat dit ingrediënten en gerechten zijn die de hele avond verkocht worden.
  • Geloof niet in superlatieven en etiketten. Veel restaurants gaan er prat op dat ze “beroemd” of “iconisch” zijn, maar dit zijn vaak eenvoudige trucjes om mensen te laten geloven dat het eten is goedgekeurd door belangrijkere mensen. Dit is vaak niet waar.

Kortom, ondanks zijn manieren kan niet worden gezegd dat het advies van Gordon Ramsay niet nuttig is. Misschien zullen we minder sympathiek zijn voor restauranteigenaren, maar ze kunnen er ook voor zorgen dat we beter gaan eten. En bij twijfel kunnen we altijd hem de schuld geven.

Advertisement