Dit is de nieuwe recordbrekende peper, verkozen tot de meest pikante ter wereld: wie slaagt erin hem te eten?

Janine image
door Janine

20 Mei 2024

Advertisement

Je houdt van peper of je haat het, maar of je het nu leuk vindt of niet, de nieuwe wereldkampioen op het gebied van “pikantheid" is precies hem: het Guinness World Record heeft het bevestigd.

Advertisement

De Carolina Reaper is niet langer de pittigste peper ter wereld

Veel mensen houden van pittig eten. Sommigen daarentegen houden van extreem pittig. Voor deze laatsten is er goed nieuws, dat ook diegenen in gedachten moeten houden die de moeilijke smaak van pepers niet kunnen verdragen. Hoewel het veel gerechten kan verrijken, kan niet iedereen tegen de sensatie die deze bes teweegbrengt, hoewel de intensiteit nogal kan variëren.

Maar wat is de heetste chilipeper ter wereld, voorbehouden aan superenthousiastelingen van “pittig eten”? Guinness World Records heeft een beslissing genomen: na tien jaar heeft de houder van de scepter deze moeten afstaan aan een zeer respectabele rivaal. Vóór de nieuwe gekozen peper was de heetste peper ter wereld van 2013 tot 2023 namelijk de Carolina Reaper, gemaakt door de Amerikaanse peperteler Ed Currie, oprichter van de PuckerButt Pepper Company.

Advertisement

Pepper X is de nieuwe heetste peper ter wereld

De bes van de peperplant Carolina Reaper, voormalig recordhouder van de heetste peper ter wereld

Dale Thurber/Wikimedia commons - CC BY-SA 3.0

De nieuwe onbetwiste heerser van het koninkrijk van de chilipepers heet Pepper X en vreest volgens Guiness World Records geen rivalen. Om het niveau van pittigheid te begrijpen, kun je het met enkele van zijn "klasgenoten" vergelijken: een habanero peper heeft bijvoorbeeld ongeveer honderdduizend Scoville-eenheden, die de mate van pittigheid meten. Pepper X heeft 2,69 miljoen eenheden. Er is dus absoluut geen vergelijking mogelijk.

Ook Pepper X werd gecreëerd door Ed Currie, die daarmee twee recordbrekende pepers op zijn naam heeft staan. Omdat het een gepatenteerde chilipeper is, worden noch de zaden noch de bessen te koop aangeboden, maar er zijn wel Pepper X producten verkrijgbaar. Currie kweekt zijn nieuwste product al zo'n tien jaar op zijn boerderij in South Carolina, VS, en heeft zijn project zo vertrouwelijk mogelijk gehouden: "Dit was een teamprestatie. We wisten dat we iets speciaals hadden, dus ik liet alleen een paar van mijn naaste familie en vrienden weten wat er echt aan de hand was."

Pepper X werd in het lab getest aan de Winthrop University om zijn Scoville-eenheden te evalueren.

Wie heeft Pepper X gegeten en wat maakt hem het meest pikant?

Pepper X, de heetste chilipeper ter wereld

Puckerbutt Pepper Company

In totaal registreert het ongeveer 2.693.999 Scoville Heat Units, ongeveer een miljoen meer warmte-eenheden dan de Carolina Reaper, die er 1.641.183 heeft. De Scoville-schaal is een uitvinding van de apotheker Wilbur Scoville, die in 1912 een meting uitvoerde om te berekenen hoe vaak capsaïcine, de chemische stof die ons het brandende gevoel van chilipepers geeft, moet worden verdund.

De pikante kracht van chilipepers komt niet van de zaadjes: capsaïcine zit in feite in het weefsel dat ze omhult, oftewel de placenta. De GWR heeft verklaard dat Pepper X een groter oppervlak heeft waarop de placenta zich kan ontwikkelen en dus grotere hoeveelheden van deze stof bevat. Maar is er iemand die het voor elkaar krijgt om een hele Pepper X te eten? Ed Currie is een van de vijf mensen die het gelukt is: "Ik voelde het drieënhalf uur lang branden”, vertelde hij. Pepper X is een hybride van een Carolina Reaper en een peper die Currie van een vriend in Michigan kreeg en die extreem pittig is. Om zijn recordbrekende creatie te proeven, kun je experimenteren met sauzen die het “magische recept” voor 's werelds huidige heetste peper bevatten.

Advertisement