Onderzoekers zijn dicht bij een remedie tegen kaalheid: de toekomst van degenen die hun haar hebben verloren of op het punt staan te verliezen

Janine image
door Janine

17 Januari 2024

Onderzoekers zijn dicht bij een remedie tegen kaalheid: de toekomst van degenen die hun haar hebben verloren of op het punt staan te verliezen
Advertisement

Kaalheid of alopecia androgenetica is altijd een zeer wijdverspreide aandoening geweest bij mannen en gedeeltelijk ook bij vrouwen. Tot nu toe zijn alle beschikbare behandelingen slechts tijdelijke oplossingen geweest, of weinig meer. In dit artikel gaan we dieper in op nieuw onderzoek dat zou kunnen leiden tot een keerpunt en misschien zelfs tot een definitieve oplossing voor kaalheid.

Advertisement

Een mogelijk middel tegen kaalheid: het onderzoek

Een mogelijk middel tegen kaalheid: het onderzoek

Freepik

Haarverlies als gevolg van kaalheid treft 50% van de mannen en 20% van de vrouwen. Dit is een zeer wijdverbreide aandoening waarvoor nog steeds geen definitieve remedie bestaat. Een stap voorwaarts lijkt te zijn gemaakt door een team van de Yokohama National University. De onderzoekers bestuderen al langere tijd de groei en pigmentatie van haarfollikels en zijn er onlangs in geslaagd om haarfollikels te kweken.

Om tot dit resultaat, gepubliceerd in Science Advances, te komen, analyseerden wetenschappers de interacties tussen de buitenste laag van de huid en het bindweefsel tijdens de ontwikkeling van het embryo. Het proces dat leidt tot de morfogenese van haarfollikels maakte het mogelijk om het onderliggende mechanisme te begrijpen en, in bepaalde culturen, te repliceren. Maar hoe deden ze dat?

Advertisement

Haargroei stimuleren in het laboratorium

Haargroei stimuleren in het laboratorium

Pexels

Het reproduceren van het proces dat leidt tot de groei van haarfollikels in het laboratorium was zeker niet eenvoudig. Eerst vertrouwden onderzoekers op diermodellen, maar daarna namen ze hun toevlucht tot organoïde culturen die het hele proces sterk vereenvoudigen. Ze verminderden de variabelen en complexiteit en maakten het mogelijk om in korte tijd effectieve kweken te maken.

En de resultaten kwamen overeen met de verwachtingen. In feite was het in slechts 23 kweekdagen mogelijk om volledig volgroeide haarfollikels te vormen, waarbij lange haarschachten werden gevormd. Vervolgens was het mogelijk om de organoïden te onderwerpen aan een medicijn dat melanocyten stimuleert, wat resulteerde in haarpigmentatie. Afgezien van de technische beschrijvingen, die van fundamenteel belang zijn, lieten de Japanse onderzoekers haar groeien in het laboratorium. Een buitengewoon resultaat, gevolgd door de transplantatie van de organoïden en een regeneratie van de haarzakjes.

Zal het mogelijk zijn om kaalheid te overwinnen?

Zal het mogelijk zijn om kaalheid te overwinnen?

Freepik

Zeker, dit onderzoek is het hoogtepunt van vele jaren onderzoek en experimenten naar de groei van haarzakjes in het laboratorium. Tegelijkertijd is het echter een startpunt voor verder onderzoek naar hoe kaalheid, een van de meest voorkomende aandoeningen bij mensen, kan worden overwonnen. En het team van onderzoekers heeft al duidelijke ideeën over de toekomst. Ten eerste zal het nodig zijn om het kweeksysteem te optimaliseren met behulp van menselijke cellen, en vervolgens te evalueren welke weg van daaruit moet worden gevolgd.

De belangstelling is groot, vooral vanwege de implicaties die het zou kunnen hebben op de perceptie van kaalheid en haartransplantatie. Dit is een relatief nieuw onderzoeksgebied, maar ongetwijfeld veelbelovend om een van de meest wijdverspreide en blijvende problemen in onze geschiedenis aan te pakken. Misschien niet onze toekomst.

Advertisement