Waarom stijgen de prijzen van vliegtickets wanneer de vertrekdatum van de vlucht nadert?

Janine image
door Janine

18 Januari 2024

Waarom stijgen de prijzen van vliegtickets wanneer de vertrekdatum van de vlucht nadert?
Advertisement

Is het je wel eens opgevallen dat de prijzen van vluchten stijgen naarmate je vertrekdatum dichterbij komt? Hier lees je waarom dit gebeurt en wat het beste moment is om je reis te boeken.

Advertisement

Vliegtickets duurder naarmate de vlucht nadert: waarom?

Vliegtickets duurder naarmate de vlucht nadert: waarom?

Pexels

Je overweegt een reis te maken waar je al heel lang van droomt, dus neem je een kijkje bij de vluchtprijzen om een ​​idee te krijgen. Geen slechte prijzen. Je bent echter nog niet zeker van het boeken, dus je stelt het moment van aankoop uit totdat je een besluit hebt genomen: je gaat terug naar de website van de luchtvaartmaatschappij en stelt met verbazing vast dat de prijs is gestegen. Is er een reden waarom dit gebeurt? Natuurlijk. Velen zullen zich dit merkwaardige fenomeen hebben gerealiseerd en, gezien de ervaring, hebben geleerd verstandig tussen de verschillende aanbiedingen te zoeken en hun reis tijdig te boeken.

Laten we uitgaan van de veronderstelling dat het doel van elke luchtvaartmaatschappij is om alle stoelen in het vliegtuig te kunnen vullen zonder verlies te lijden: met andere woorden, het is prima om de reis voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk te maken, maar door de onderhoudskosten van de vlucht te dekken door het juiste compromis te vinden tussen kosten en opbrengsten. Dit is precies de reden waarom we frequente schommelingen in de prijzen van vliegtickets waarnemen, die zelfs van de ene op de andere dag sterk kunnen variëren. De bepalende factoren voor deze stijgingen (maar ook dalingen) zijn verschillend en beïnvloeden de ene vlucht eerder dan een andere, gebaseerd op specifieke elementen.

Advertisement

De factoren die de stijging van vliegtickets bepalen als de vlucht nadert

De factoren die de stijging van vliegtickets bepalen als de vlucht nadert

Pexels

Eén van de factoren die de stijging van de prijs van een bepaald ticket bepalen, heeft ongetwijfeld te maken met het type vlucht: als de betreffende route vaak voor zakenreizen wordt gebruikt, kunnen de prijzen in eerste instantie lager zijn, om potentiële toeristen ertoe te bewegen de lege zitplaatsen te kopen. Vlak voor vertrek zullen de prijzen van deze tickets de neiging hebben te stijgen omdat zakenreizigers de vlucht doorgaans kort tevoren boeken en het het bedrijf is die de kosten dekt: in deze gevallen vormt de hogere prijs geen groot probleem voor de klant, en garandeert tegelijkertijd winst voor de luchtvaartmaatschappij.

Een ander belangrijk aspect is het aantal reserveringen: als deze onvoldoende zijn, kunnen in de periode ruim voor vertrek de prijzen worden verlaagd om zoveel mogelijk stoelen te vullen, om dan een last-minute stijging te krijgen voor degenen die de vlucht letterlijk tegen elke prijs moeten kopen. Er bestaat een speciale berekeningssoftware waarmee luchtvaartmaatschappijen de dagelijkse prijzen van een bepaalde vlucht kunnen vaststellen en deze in realtime kunnen meten op basis van de verschillende factoren waarmee rekening moet worden gehouden, waaronder de ontwikkeling van de vraag naar de aankoop.

Een andere belangrijke factor is uiteraard de periode waarin je wilt reizen: als de route erg populair is of als het vertrek in het hoogseizoen is gepland, zullen de prijzen steeds meer stijgen naarmate de vertrekdatum nadert. Hoe meer aanvragen er binnenkomen, hoe meer de prijzen zullen stijgen. Er kunnen ook onverwachte kosten zijn, bijvoorbeeld als gevolg van een routewijziging of de benodigde brandstof, die van invloed zijn op de prijs van het ticket om deze onverwachte kosten te kunnen dekken.

Wanneer kun je het beste een vliegticket kopen?

Wanneer kun je het beste een vliegticket kopen?

Freepik

Wanneer kun je het beste een vlucht boeken? Het is natuurlijk raadzaam om tijdig te boeken en de vlucht indien mogelijk ruim van tevoren te kopen. Het ideale is om dit drie of vier maanden vóór de geplande datum te doen, maar houd rekening met enkele voorzorgsmaatregelen om zo min mogelijk te hoeven betalen:

  • Boek persoonlijk, rechtstreeks vanaf de website van de luchtvaartmaatschappij: door gebruik te maken van reisbureaus of specifieke applicaties zullen de kosten onvermijdelijk stijgen.
  • Stop niet bij de eerste zoekopdracht, maar bekijk verschillende aanbiedingen en luchtvaartmaatschappijen om de meest voordelige te vinden, niet alleen qua prijzen, maar ook qua vertrektijden en luchthavens.
  • Zoek je vlucht met behulp van incognitonavigatie: door regelmatig de website van een bepaalde luchtvaartmaatschappij te bezoeken, registreert deze je gegevens en bied je hetzelfde ticket aan tegen steeds hogere kosten. Om de echte prijs te zien die door de site wordt aangeboden, kun je deze strategie gebruiken.
  • Volgens sommige berekeningen lijkt dinsdagochtend het beste moment om een ​​vlucht te kopen, aangezien veel luchtvaartmaatschappijen maandagavond een korting van zo'n 25% op hun vluchten aanbieden.

Kende jij de redenen waarom vliegtickets vlak voor de vertrekdatum stijgen en de aankoopstrategieën om geld te besparen?

Advertisement