De nieuwe terreinauto van Mercedes kan om zichzelf draaien: maar waar dient deze functionaliteit voor?

Janine image
door Janine

20 Januari 2024

De nieuwe terreinauto van Mercedes kan om zichzelf draaien: maar waar dient deze functionaliteit voor?
Advertisement

De autowereld evolueert voortdurend. Door de jaren heen hebben we enorme veranderingen gezien die een revolutie teweeg konden brengen in ons gebruik van auto's, en veel subtielere innovaties. Elke nieuwigheid beantwoordde aan specifieke behoeften en vond daardoor een bestaansreden. Maar kan hetzelfde gezegd worden over de nieuwe functie die Mercedes introduceert? Laten we eens kijken waar het allemaal om draait!

Advertisement

De auto 360° draaien: de nieuwe functie van de Mercedes Concept EQG

De auto 360° draaien: de nieuwe functie van de Mercedes Concept EQG

Mercedes-Benz/X

Wielen die om zichzelf draaien om beter te kunnen parkeren, auto's die zelf rijden, vliegende taxi's die passagiers door de lucht van een stad vervoeren. We kunnen niet zeggen dat de autowereld niet genoeg innovaties heeft gehad. En Mercedes wil niet achterblijven: tijdens de presentatie van zijn Concept EQG in Las Vegas werd de nieuwe functie waarmee het terreinvoertuig kan ronddraaien gepresenteerd. 360°, oftewel volledig. De mogelijkheid om de auto 360° te draaien verbaasde de aanwezigen, die hem tijdens het optreden op straat live konden aanschouwen. Velen hebben zich afgevraagd hoe Mercedes deze technologie heeft ontwikkeld en vooral waar deze eigenlijk voor kan worden gebruikt. In reactie op de post waarin het de functionaliteit presenteert, schreef Mercedes:

De G-TURN-functie is niet bedoeld voor gebruik op de openbare weg. Deze demonstratie is uitgevoerd door professionals op een afgesloten weg met ondersteuning van de plaatselijke politie en een speciale voorbereiding van de weg.

Advertisement

"Maar wat is het nut?" Het commentaar op internet

"Maar wat is het nut?" Het commentaar op internet

Mercedes-Benz/X

We zijn op het internet en er is niet veel voor nodig om een discussie op gang te brengen onder liefhebbers, insiders en nieuwsgierigen. Het bericht waarin Mercedes G-TURN aankondigt, heeft verschillende reacties opgeleverd over de mogelijkheid dat de Concept EQG om zijn eigen as draait. Eén gebruiker kan niet wachten om de terreinauto van Mercedes in de praktijk te zien, maar er zijn er ook veel die zich afvragen waar de nieuwe functie voor dient. Het bericht van de autofabrikant zelf luidt namelijk ook: wat is er het nut van om om je eigen as kunnen draaien? Dat kan niet op de openbare weg, dus blijven privé-wegen en onverharde paden over: daar is de Concept EQG tenslotte voor gemaakt. Tot slot is een van de vele reacties de vraag "hoe is dit mogelijk?". Mercedes antwoordt dat “alles mogelijk is”.

Hoe kan de Concept EQG om zichzelf draaien?

Ondanks de indrukwekkende reacties is er een verklaring. Technisch gezien draait de Mercedes Concept EQG niet 360° maar 720° om zijn as. Dit betekent dat hij twee volledige omwentelingen kan maken voordat hij tot stilstand komt. Hiervoor maakt hij gebruik van vier motoren die elk wiel een andere beweging kunnen geven, waardoor rotatie mogelijk wordt. Daarnaast neemt de Concept EQG de lijnen over van de Mercedes G-Klasse, maar met één groot verschil: de vier motoren zijn elektrisch.

Of deze EQG de 40-jarige geschiedenis van de iconische G-Klasse kan evenaren, zullen we pas in de toekomst weten. Op dit moment is er aandacht voor detail, het idee van een volledig elektrische terreinauto en veel beloften. Veelbelovend is de mogelijkheid om om zijn eigen as te draaien. Het heeft veel automobilisten verbaasd, maar we zijn er zeker van dat het de toekomst van off-road rijden kan helpen schrijven.

Advertisement