Krabben kunnen vooruit lopen: waarom doen ze dat dan liever zijwaarts?

Janine image
door Janine

30 Januari 2024

Krabben kunnen vooruit lopen: waarom doen ze dat dan liever zijwaarts?
Advertisement

We weten allemaal dat krabben zijwaarts lopen: het is een van die dingen die je hebt geleerd, en het komt vreemd op onze ogen over. Maar wat zit er achter dit gedrag? Laten we eens kijken waarom krabben zijwaarts lopen en, nog belangrijker, waarom het een succesvolle evolutionaire aanpassing is. In hun geval.

Advertisement

Waarom lopen krabben zijwaarts?

Waarom lopen krabben zijwaarts?

Pexels

Fascinerende zeedieren, onderscheiden krabben zich door hun bijna “buitenaardse” uiterlijk en hun vreemde manier van lopen. In feite lopen krabben zijwaarts en hoewel niet alle soorten dit doen, is het zo'n wijdverspreid gedrag dat het de populaire cultuur is binnengedrongen. De eigenaardige gang is het resultaat van een evolutionaire aanpassing die krabben bijzonder efficiënt heeft gemaakt in hun ecosysteem. In de loop van miljoenen jaren zijn het borststuk en het schild van deze dieren geëvolueerd om die platte, zijdelings verlengde vorm aan te nemen. Tegelijkertijd hebben de poten een vorm en gewrichten die perfect lijken voor zijwaarts lopen. En dat is ook zo. Maar wat zijn de voordelen?

Advertisement

Hydrodynamische voordelen en hogere snelheid

Hydrodynamische voordelen en hogere snelheid

Pexels

Als we een krab zijwaarts zien lopen, hebben we het gevoel dat er een vreemde, maar zeer vloeiende beweging plaatsvindt. Deze manier van lopen biedt namelijk aanzienlijke hydrodynamische voordelen, bijvoorbeeld ten opzichte van water. Door hun anatomische kenmerken kunnen krabben de weerstand van water efficiënter overwinnen dan bij het klassieke lopen. En hun lichaam, dat zich in een langwerpige richting op de laterale as heeft ontwikkeld, getuigt hiervan.

Krabben zijn echter wel in staat om voorwaarts te bewegen, net zoals primaten in staat zijn om op twee benen te lopen. De zijwaartse gang heeft simpelweg de voorkeur. Op deze manier kunnen de kreeftachtigen een grotere snelheid bereiken en ook de gebruikte energie optimaliseren. Door zijwaarts te lopen, kunnen de poten zich bovendien vrij uitstrekken zonder elkaar te hinderen. Een eigenschap die het verschil maakt.

Hoe te overleven en jezelf te verdedigen in de zee

Hoe te overleven en jezelf te verdedigen in de zee

Pexels

Maar zijwaarts lopen is niet alleen de beste manier die krabben hebben gevonden om zich behendig in en uit het water te bewegen. Het is ook een belangrijk onderdeel geworden van de overlevingsstrategieën van deze schaaldieren. Met snelheid in beide richtingen kunnen ontsnappen aan een roofdier is een niet te verwaarlozen voordeel, zeker in vergelijking met de klassieke voorwaartse ontsnapping.

Er zijn dus veel redenen waarom krabben zijwaarts lopen. Een lang evolutionair proces dat hun autonomie heeft gevormd en een ecosysteem waarin deze aanpassing succesvol is gebleken. Daarom is het belangrijk om deze kreeftachtigen niet te storen als je er een tegenkomt: ze ontsnappen misschien wel zijwaarts, maar ze zullen er zeker niet blij mee zijn.

Advertisement