Elektronische muziek is “speciaal”: het verandert onze staat van bewustzijn, zegt een nieuwe studie

Janine image
door Janine

26 Februari 2024

Elektronische muziek is “speciaal”: het verandert onze staat van bewustzijn, zegt een nieuwe studie
Advertisement

Niet iedereen houdt van elektronische muziek, met zijn originele geluiden en kenmerkende ritmes, maar toch heeft dit genre veel bewonderaars. Het gevoel dat je meegesleept wordt als je naar elektronische muziek luistert, kan afhangen van enkele diepe mechanismen in het menselijk brein. Volgens recent onderzoek kan elektronische muziek zelfs onze bewustzijnstoestand veranderen. Laten we eens kijken waar het om gaat!

Advertisement

Het luisteren naar elektronische muziek kan bij mensen een veranderde bewustzijnstoestand veroorzaken

Het luisteren naar elektronische muziek kan bij mensen een veranderde bewustzijnstoestand veroorzaken

Pexels

Zoals we in de inleiding al zeiden, zijn er mensen die een hekel hebben aan elektronische muziek. Voor degenen die er wel van houden, is het luisteren naar de wervelwind van geluiden en het snelle ritme een zeer positieve ervaring. Sterker nog, volgens recent onderzoek van onderzoekers aan de Universiteit van Barcelona kan het luisteren naar elektronische muziek bij mensen een veranderde bewustzijnstoestand veroorzaken. Maar wat gebeurt er precies in onze hersenen tijdens deze ervaring?

Afgezien van het nieuwe onderzoek, dat cruciaal zal zijn, hebben onderzoekers mogelijk een verband gevonden tussen hersengolven en periodieke externe prikkels. In de praktijk zou de synchronisatie van hersengolven met deze externe prikkels - zoals elektronische muziek - kunnen bijdragen aan veranderde bewustzijnstoestanden. Aan het begin van de paragraaf noemden we echter de bewonderaars van dit muziekgenre: dezelfde studie bevestigt dat de invloeden van individuele kenmerken en muzikale training in de verandering van bewustzijnstoestanden door elektronische muziek moeten worden onderzocht.

Advertisement

Hoe elektronische muziek tot veranderde bewustzijnstoestanden leidt

Hoe elektronische muziek tot veranderde bewustzijnstoestanden leidt

Pexels

Het baanbrekende karakter van het onderzoek van de Universiteit van Barcelona kan ook worden afgeleid uit de manier waarop de onderzoekers de studie uitvoerden. Centraal staat een experiment met 19 vrijwilligers met als doel de relatie tussen veranderde bewustzijnstoestanden en entrainment te onderzoeken. Dit laatste is het fenomeen waarbij verschillende ritmes of frequenties zich op een bijna natuurlijke manier synchroniseren.

De wetenschappers onderwierpen de deelnemers aan het experiment aan zes stukken elektronische muziek met verschillende frequenties van stimulatie. Ondertussen analyseerden ze ook de hersenactiviteit van de vrijwilligers tijdens het luisteren, met onverwachte resultaten. Er werd namelijk een verband gevonden tussen entrainment en de reactietijd van de proefpersonen, met een maximale effectiviteit rond een frequentie van 1,65 Hz.

Veranderde bewustzijnstoestanden en therapeutisch potentieel

Veranderde bewustzijnstoestanden en therapeutisch potentieel

Pexels

Als elektronische muziek inderdaad een veranderde bewustzijnstoestand kan veroorzaken, zou het onderzoek van de Universiteit van Barcelona therapeutische implicaties kunnen hebben. Nu zijn de verbanden tussen muziek en geestelijke gezondheid zeker niet nieuw, maar verder onderzoek van dit onderzoek kan ongetwijfeld bijdragen aan een beter begrip van hoe ons lichaam reageert op muziek. Vooral elektronische muziek, met gevolgen voor de geestelijke gezondheid.

Elektronische muziek is dus meer dan een vorm van vermaak, het werkt in op onze hersenen op manieren die nu pas het onderwerp worden van wetenschappelijk onderzoek. Een beter begrip van deze hersenmechanismen zou behandelingen voor bewustzijnsgerelateerde aandoeningen kunnen verbeteren en zelfs stress kunnen verminderen. Op een meer “muzikale” manier.

Advertisement