Genetisch gezien zijn het broers, maar feitelijk zijn het neven: deze twee jonge mannen leggen uit hoe dat kan

Janine image
door Janine

10 April 2024

Genetisch gezien zijn het broers, maar feitelijk zijn het neven: deze twee jonge mannen leggen uit hoe dat kan
Advertisement

We weten allemaal wat verwantschap is en, afgezien van antropologische studies, zijn we allemaal bekend met termen als vader, moeder, kind, neef, nicht, oom, tante, opa, oma enzovoort. Toch is verwantschap niet zo eenvoudig, vooral niet als het gaat om homozygote tweelingen. Dit blijkt uit een video die door honderdduizenden mensen is bekeken waarin een tweeling uitlegt... waarom ze neven zijn.

Een genetisch identieke tweeling zegt neven te zijn: hoe is dat mogelijk?

In de video zien we twee jongens die veel op elkaar lijken en zelfs tweelingbroers lijken. De twee zijn zich bewust van de “gelijkenis” en proberen uit te leggen waarom ze, ondanks dat ze genetisch identiek zijn, neven zijn.

In feite zijn twee homozygote tweelingbroers getrouwd met twee homozygote tweelingzussen. In het eerste geval en in het tweede geval delen de twee broers en zussen 100% van de genetische erfenis: ze zijn genetisch identiek. Elk van de twee broers trouwde met een homozygote zus en de twee koppels kregen twee kinderen. Deze twee kinderen zijn dus neven, leggen de jongens uit in de video, maar tegelijkertijd zijn ze genetisch identiek. Ze zouden broers kunnen zijn, ze delen immers 100 procent van hun genetische erfgoed, maar dat zijn ze niet. Ze zijn gewoon neven, min of meer, want beide stellen besloten hun zoon “Peter” te noemen. We hebben dus twee Peters, genetisch identiek maar wettelijk gezien neven.

Advertisement

“Uiteraard is Peter de oudste, en niet Peter”: de reacties op de virale video

“Uiteraard is Peter de oudste, en niet Peter”: de reacties op de virale video

thepetertwins/Instagram

Als het waar is dat we aan het begin zeiden dat iedereen weet wat verwantschap is, dan sluit de video elke notie van verwantschap uit, of toch bijna. Daarom is het normaal om veel commentaar te verwachten van mensen die verbaasd, verwonderd, geïntrigeerd zijn door dit toeval. Een gebruiker, bijvoorbeeld, begrijpt het niet en vraagt zich af "hoe heeft het algoritme me hier gebracht?” We vragen ons dit allemaal af. In een reactie wordt er dieper op de details van de video ingegaan en lezen we "wie is de oudste? verjaardagen? jaren verschil?": inderdaad, de twee jongens zien er echt identiek uit, alsof ze een tweeling zijn. Als reactie schrijft een gebruiker:

Het is duidelijk dat Peter de oudste is. Peter zei ook dat hij niet op dezelfde dag jarig is als Peter. Ik begrijp je verwarring, want Peter ziet er in werkelijkheid ouder uit dan Peter, dus het is makkelijk om in de war te raken.

Afgezien van de humor van deze opmerking, is de vraag legitiem, maar niet beantwoord door de twee Peters in de video. Het enige wat we weten is dat ze genetisch identiek zijn, maar juridisch gezien neven, zozeer zelfs dat een andere gebruiker gekscherend opmerkt “genetisch gezien liegen ze, maar juridisch gezien plegen ze meineed”.

Genetisch identiek maar juridisch neven: is het echt mogelijk?

De laatste opmerking is begrijpelijk, maar kan niet verder van de waarheid zijn. Natuurlijk weten we niet of Peter & Peter echt neven zijn zoals ze beweren, maar de mogelijkheid dat twee neven dezelfde genetische erfenis hebben is allesbehalve onwaarschijnlijk. Een soortgelijk geval deed zich voor in de Verenigde Staten: Brittany en Briana, een homozygote tweeling, trouwden respectievelijk met Josh en Jeremy en kregen binnen enkele maanden na elkaar twee kinderen, Jett en Jax. Jett en Jax bevinden zich in een situatie die erg lijkt op die van Peter & Peter: ze zijn genetisch identiek, maar wettelijk gezien nichten.

Samenvattend laat hun geval zien hoe genetica op een unieke manier kan samengaan met verwantschap, begrepen als een cultureel systeem gebouwd op natuurlijke fundamenten. Het fenomeen kan verwarrend zijn, vooral als de twee dezelfde naam hebben, maar het heeft ook grappige gevolgen. De twee kunnen zich voordoen als een tweeling of zelfs als dezelfde persoon.

Advertisement