Dit is "de gelukkigste man ter wereld": hij leeft al 25 jaar op een cruise en gaat (bijna) nooit aan land

Janine image
door Janine

25 Mei 2024

Advertisement

Op cruise gaan is de droom van velen: tussen groepsactiviteiten, ontspanning in het zwembad en in gezelschap een aperitief nemen kun je je nauwelijks iets beters voorstellen. Op een gegeven moment eindigt de vakantie echter en moeten alle cruisepassagiers terugkeren naar het dagelijks leven. Allemaal, behalve één: Mario Salcedo, een voormalige Amerikaanse financier die al bijna 25 jaar op een cruise leeft, maar als hij aan land gaat, altijd een onaangename ervaring heeft. Dit is zijn verhaal.

Advertisement

Voor altijd leven op een cruise: de keuze van Mario Salcedo

Mario Salcedo in de aan hem opgedragen documentaire, met een schip van Royal Caribbean achter hem

The New York Times/Youtube

Mario Salcedo leefde bijna 10.000 nachten aan boord van Royal Caribbean cruises, waarbij hij de typische levensstijl van een vakantie volledig omarmde. Bovendien was de keuze voor schepen van Royal Caribbean niet willekeurig, maar het resultaat van een lang evaluatieproces na een existentiële crisis.

We zijn in 1997 en Mario Salcedo is 47 jaar oud: hij heeft een baan en schitterende vooruitzichten, maar besluit alles achter zich te laten en te proberen aan de realiteit te ontsnappen. Na zes opeenvolgende cruises met zes verschillende maatschappijen te hebben geprobeerd, kiest hij uiteindelijk voor de schepen van Royal Caribbean en is er sindsdien niet meer afgekomen, of bijna niet. Zonder kinderen of andere banden leeft Mario dag in dag uit aan boord van de cruiseschepen, tussen groepsactiviteiten, ontspanning en bezoeken aan verschillende plaatsen in de wereld, waaronder China, Japan en Nieuw-Zeeland.

Advertisement

Een niet bepaald goedkope levensstijl

The New York Times

De vraag hoe Mario Salcedo erin slaagt deze levensstijl vol te houden is bijna onvermijdelijk. Leven op een cruise is zeker geen goedkope praktijk, zoals iedereen die geprobeerd heeft er een te boeken kan bevestigen. Toch gaat Mario al bijna 25 jaar door met dit leven: heeft hij een geheim gevonden?

Of het een geheim is betwijfelen we, maar het vergt zeker een zekere vaardigheid en kennis van de cruisewereld. Ten eerste beheert Mario beleggingsportefeuilles rechtstreeks op cruiseschepen. Bovendien kiest hij altijd voor binnenhutten, die goedkoper zijn, en boekt hij zijn cruises minstens twee jaar van tevoren, om de beste deals te krijgen.  Uiteindelijk variëren de kosten tussen de $60.000 en $70.000 per jaar: niet goedkoop, maar wel betaalbaar voor Super Mario.

Gaat Mario Salcedo ooit aan land?

Mario Salcedo werkt al bijna 25 jaar op cruiseschepen en gaat bijna nooit aan wal

The New York Times

Super Mario, zoals hij wordt genoemd, is inmiddels een echte beroemdheid. In 2018 wijdde de New York Times een korte documentaire aan hem getiteld “Meet the Happiest Guy in the World”, en op cruiseschepen krijgt hij een speciale behandeling. Hij dineert vaak met de kapitein en neemt deel aan pre-inaugurele cruises op de nieuwe schepen van Royal Caribbean. Maar gaat hij wel eens aan land?

Natuurlijk, Mario Salcedo brengt ongeveer twee weken per jaar aan land door, omdat hij nog steeds een appartement in Miami bezit. Elke keer stuit hij echter op hetzelfde probleem: het is voor hem onmogelijk om aan land te lopen zonder op zijn minst een beetje te wankelen. Maar ja, altijd op een cruiseschip leven moet ook een keerzijde hebben, nietwaar? Of, vanuit een ander gezichtspunt, is het gewoon een extra stimulans om zo snel mogelijk weer op een schip te stappen. Het liefst een van Royal Caribbean.

Advertisement