De autoriteiten van Barcelona verbieden foto's en video's van een zeer beroemd monument: de schuld van een trend op sociale media

Janine image
door Janine

21 April 2024

Advertisement

Om de een of andere reden genereren sociale media vaak trends die bijna iedereen volgt, vaak zonder na te denken over de gevolgen. Sommige van deze trends zijn in feite vrij onschuldig, terwijl andere tot ernstiger situaties kunnen leiden, zodanig dat ze dringend ingrijpen van de autoriteiten vereisen. Een van de belangrijkste voorbeelden van deze trend deed zich voor in Barcelona, ​​Catalonië, waar onlangs werd besloten om foto's en video's van een van de belangrijkste monumenten van de stad te verbieden. Laten we eens kijken waarom.

Advertisement

Het probleem van de Sagrada Familia en de metro

De Sagrada Familia is het symbool van de stad Barcelona en een van de bekendste monumenten ter wereld op het gebied van esthetiek, betekenis en geschiedenis. Elke dag wordt de door Antoni Gaudí ontworpen kerk bezocht door veel toeristen van over de hele wereld, en uiteraard hebben de meesten van hen een smartphone bij de hand ​​om foto's te maken, video's te maken, stories te delen, enzovoort. Dit is een lot dat alle toeristische attracties gemeen hebben, maar dat in sommige gevallen verder kan gaan dan toegestaan ​​is.

In Barcelona heeft de metro zelfs een uitgang waarmee je de Sagrada Familia kunt filmen terwijl deze langzaam uit de achtergrond tevoorschijn komt. Een uniek en prachtig shot natuurlijk, maar er werd geen rekening gehouden met de honderden mensen die het elke dag willen uitproberen. De wens om een ​​spectaculaire video op te nemen resulteerde in smartphones die op de grond vielen, bijeenkomsten van mensen ter plaatse, enzovoort. Om nog maar te zwijgen van het feit dat veel mensen een video hebben die hetzelfde is als vele anderen. Om deze reden hebben de autoriteiten van Barcelona besloten de mogelijkheid te verbieden om foto's en video's te maken van de Sagrada Familia bij het verlaten van de metro, maar niet iedereen respecteert het verbod.

Advertisement

“De roltrappen zijn voor de metrogebruikers” en andere opmerkingen op reels op Instagram

Unsplash / barcelona.travelers/Instagram

Er zijn talloze filmpjes op Instagram die het moment laten zien waarop je de metro van Barcelona verlaat en de Sagrada Familia ziet verschijnen. Zoals je in een van deze video's kunt zien, zijn de beelden inderdaad spectaculair, maar zijn ze het echt waard? Een toerist denkt altijd dat hij de enige is die een bepaalde activiteit uitvoert, maar uiteindelijk is hij het kleine radertje in vele handelingen die altijd hetzelfde zijn en door duizenden mensen worden herhaald.

In de commentaren op de reels uiten gebruikers ook enige kritiek op deze trend. Iemand schrijft: "Het verbaast me dat jullie je telefoons niet verloren hebben", terwijl een ander nog een stap verder gaat en schrijft "Laat de roltrappen over aan metrogebruikers". Zoals we al zeiden, zit Barcelona vol met toeristen die zich op de roltrappen begeven alleen maar om de Sagrada Familia te filmen, zonder daadwerkelijk de metro te gebruiken. Ten slotte probeert een gebruiker creatief te zijn, maar hij heeft het probleem slechts gedeeltelijk begrepen: hij schrijft "Ik ben er over een paar weken, maar ik gebruik wel een selfiestick". De verbodsborden van de autoriteiten wachten al op hem.

Waarom leiden trends op sociale media tot onbeheersbare situaties in het dagelijks leven?

Episodes zoals die in Barcelona laten zien hoe trends op sociale media tot onbeheersbare situaties in het dagelijks leven kunnen leiden. In feite gaat het om gedragingen die problemen en risico's voor de openbare veiligheid kunnen veroorzaken, maar niet alleen, en die verschillende oorzaken hebben. De zoektocht naar sociale goedkeuring, hoe kortstondig ook op sociale media, en het verlangen om erbij te horen spelen een sleutelrol bij het ertoe aanzetten van mensen om trends te volgen en op zoek te gaan naar likes en volgers. Tegelijkertijd kan de constante blootstelling aan sociale media ertoe leiden dat gebruikers deze als hun enige informatiebron beschouwen. Video’s en trends worden praktisch een uiting van de persoon, omdat de persoon denkt zich alleen op deze manier te kunnen uiten.

Om dit fenomeen tegen te gaan, is het essentieel om kritisch denken en voorlichting over het verantwoorde gebruik van sociale media te bevorderen. Natuurlijk is dit in veel gevallen gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar het blijft het beste alternatief. Voor de Sagrada Familia staan ​​zoveel verboden, maar mensen blijven altijd die video maken op de roltrappen, waarbij ze vergeten dat zelfs die trend binnenkort plaats zal maken voor de volgende. Vroeg of laat.

Advertisement