Dezelfde rashonden nu en 100 jaar geleden gefotografeerd: was het echt de moeite waard? - Curioctopus.nl
x
Dezelfde rashonden nu en 100 jaar geleden…
Jullie weten hoe Afghanistan er vandaag de dag uitziet, maar als je ziet hoe het er 50 jaar geleden uitzag zou je het niet geloven In 1960 deed hij een paar zaadjes in een fles is: zie hier het resultaat na meer dan een halve eeuw

Dezelfde rashonden nu en 100 jaar geleden gefotografeerd: was het echt de moeite waard?

26 Augustus 2016 • Door Romy Mortier
29.710
Advertisement

Vandaag hebben we het over het selectieve fokken van honden in de negentiende eeuw in Engeland, waar de heersende klasse eigen dieren " gekenmerkt " met specifieke morfologische eigenschappen wenst te maken. Deze praktijk en de daaropvolgende definitie van de verschillende hondenrassen hebben in de loop der jaren hebben geleid tot de vorming van een groeiende markt waar men specimen van duizenden euro’s kan aanschaffen. Tot op heden wordt er weinig aan gedaan maar de vraag af of het echt nodig is om dieren te creëren welke hopeloos zwak functioneren op genetisch niveau is gaande. Het zou alleen gebeuren voor het plezier van de mens; vooral vragen we ons af of de fysieke kenmerken van een " atypisch ras " niet kan leiden tot " ongelukkige " dieren die met moeite ademen, slecht lopen en in het algemeen zijn gemaakt van genetische rotzooi welke Moeder Natuur nooit zou hebben gepland. 

Deze foto's die hetzelfde ras met die van 100 jaar geleden en vandaag vergelijken zullen u helpen om een oordeel te schetsen. 


De Basset Hound is van origine lager, leniger en heeft nu een aanzienlijk overtollige huid met als gevolg risico tot infecties.

Het Doberman ras heeft tegenwoordig vaak hartproblemen, bloedstollings problemen en heupdysplasie.

Advertisement

De Sint Bernard was een atletische hond geschikt voor werk; vandaag is het ras meer gedrongen en onverklaarbaar dik en zwaar.

De tijd heeft de lengte van de snuit van de bokser ingrijpend veranderd en de houding van de hals. Er zijn veel voorbeelden welke lijden aan epilepsie als gevolg van een te kleine schedel.

De teckel werd letterlijk uitgerekt, de wervels kregen complicaties door het volle gewicht te dragen.

Advertisement

De bearded collie heeft zijn haar laten buiten proportie laten groeien, waardoor het ras zeer gevoelig voor de geringste stijging van de temperatuur is geworden. Velen van hen lijden aan heupdysplasie.

De achterkant van de Duitse herders wordt steeds lager, met alle denkbare gevolgen van dien voor de mobiliteit, in het bijzonder op oudere leeftijd.

Advertisement

De mops heeft een hoge bloeddruk, ademhalingsmoeilijkheden, dermatitis in de huidplooien ... Vandaag hebben de mopsen een veel gekruldeldere staart ... maar was het echt de moeite waard?

De bull terrier schedel werd gevormd door de selectie van de kwekers, met gevolgen voor zijn gehoor. Velen lijden aan nierproblemen, of hart-en vaatziekten.

Advertisement

De Saluki is gevoelig voor het ontwikkelen van oogziekten en kanker; Ook is hij zo delicaat dat hij gemakkelijk kan verbranden, vooral op de neus.

De bulldog is misschien wel een van de meest ernstige gevallen. De neus wordt op een onnatuurlijke wijze ten nadele van de ademhaling gevormd; zijn hoofd is enorm, dit zorgt er vaak voor dat de pups met een keizersnede worden geboren. De gemiddelde levensverwachting? 6 jaar ...

Dit alles vindt plaats terwijl miljoenen bastaard honden elk jaar worden gedood als gevolg van overbevolking van de opvanghuizen of op straat. 

De volgende keer dat iemand je vertelt dat hij/zij een rashond wil kopen, neemt hem/haar dan mee naar het dichtstbijzijndste asiel.

En als je echt iets van een merk wilt kopen kies dan voor een paar slippers! :-) 

Tags: DierenHondenWTF
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt