Deze Foto Kan Je Hersenen Voor De Gek Houden En Ervoor Zorgen Dat Je Kleuren Ziet. Probeer Maar!

door Skip

09 December 2016

Deze Foto Kan Je Hersenen Voor De Gek Houden En Ervoor Zorgen Dat Je Kleuren Ziet. Probeer Maar!
Advertisement

Om beter te kunnen begrijpen hoe mensen kleuren waarnemen, ondergaat een vrouw in dit filmpje van de BBC een simpele test die je zelf ook kan doen.

Kijk naar het blauwe puntje in het midden van het gekleurde plaatje (vanaf tijdsmarkering 0:16 en verder), zonder je blik af te wenden. Wanneer het beeld zwart-wit wordt zal je je een verrassend effect opvallen

Maar hoe komt dit dan?

Dit heeft alles te maken met kegeltjes, dit zijn de lichtgevoelige cellen in het oog die kleuren moeten waarnemen. Er zijn 3 soorten kegels, want er zijn 3 golflengtes om waar te nemen (rood, groen, blauw).

Wanneer een kegel van een gegeven type langdurig een kleur te zien krijgt, wordt het na enkele seconden ‘moe’ en laat het de kleurwaarneming over aan de andere twee typen, die logischerwijs de tegenovergestelde kleuren laten zien.

Wanneer je dus naar een afbeelding in negatief kijkt (zoals het plaatje met het blauwe puntje in het midden), raken de kegeltjes voor elk gedeelte van het plaatje vermoeid, en daarom, wanneer het beeld in zwart-wit veranderd zal in elk gedeelte de tegenovergestelde kleuren (en dus in positief beeld) worden getoond.

Kort daarna merk je dat de kegeltjes weer bijkomen en het plaatje zien zoals het is, namelijk grijs.

via BBC

Advertisement
youtube

youtube

Advertisement