In Turkije Zijn Schitterende Mozaïeken Van Meer Dan 2,000 Jaar Oud Gevonden - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
In Turkije Zijn Schitterende Mozaïeken…
2 Kleine Honden Vallen Naar Beneden In Een Kuil Met Een Cobra, Hoe Hij Reageert Verbaast Het Hele Dorp Op Dit Eiland Krijg Je Een Eigen Huis En Stuk Land Als Je Daar Wilt Gaan Wonen

In Turkije Zijn Schitterende Mozaïeken Van Meer Dan 2,000 Jaar Oud Gevonden

Door Skip Tromp de Haas
4.669
Advertisement

Een team van archeologen onder leiding van professor Kutalmış Görkay van de universiteit van Ankara hebben onlangs drie oude Griekse mozaïeken opgegraven in de Turkse stad Zeugma, dichtbij de Syrische grens.

De opgravingen die waren begonnen in 2007, zijn versneld vanwege de overstromingen in het gebied die worden veroorzaakt door de aanleg van een dijk. De archeologen waren bang dat de schatten van deze stad voorgoed verloren zouden gaan en hebben daarom haast gemaakt om de schatten uit het verleden veilig te stellen en te bewaren. Een van deze schatten zijn de schitterende mozaïeken die teruggaan tot de 2e eeuw voor Christus.

De opgravingen gaan nog steeds door, ook al staat een deel van de stad onder water, en is er de hoop nog op nieuwe vondsten te stuiten.

Volgens Görkay waren de mozaïeken het belangrijkste gedeelte in de huizen. Er worden mythologische figuren op afgebeeld, alsmede goden, en helden uit de oudheid. De mozaïeken werden aangelegd in de kamers zodat de gasten ergens naar konden kijken en bewonderen terwijl ze samen met de heer des huizes stonden te praten en te drinken.

De afgebeelde figuren werden zorgvuldig gekozen op basis van welke rol de kamer zou gaan vervullen. Bijvoorbeeld in de slaapkamer pronkte er een mozaïek van de god Eros en een van zijn geliefden

De mozaïeken waren ook een weerspiegeling van de interesses en de smaak van de eigenaar. 

Advertisement

"Het ontwerp kwam eigenlijk voort uit de fantasie van de eigenaar. Ze werden niet gekozen uit een catalogus, van ja doe die maar, nee, de mozaïeken hadden het specifieke doel een goede indruk te wekken bij de mensen die op bezoek waren" volgens Görkay

Advertisement

De stad die door een van de generaals van Alexander de Grote was gesticht, werd door de Romeinen overgenomen en omgedoopt tot Zeugma, wat eenheid in het Grieks betekent.

Advertisement
Advertisement

Op deze mozaïek zijn Oceanus en Thetis te zien)

Zeugma was een van de belangrijkste, rijkste handelsplaatsen van het oostelijke Romeinse Rijk door zijn strategische ligging, en de mozaïeken zijn hier een voorbeeld van.

Poseidon god van de zee, met zijn drietand in de hand

Meer dan duizend jaar lang is de stad met al zijn culturele pracht en praal in vergetelheid geraakt, totdat het eindelijk weer tot leven kwam dankzij de recente opgravingen.

Thalia, de muze van de poësie en de komedie.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt