De Canadese lynx is een uniek en schitterend schepsel mede dankzij zijn enorme poten - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
De Canadese lynx is een uniek en schitterend…
Het resort is mooi, maar het is het zwembad waar iedereen over praat Leren door te spelen: dit zijn 4 eenvoudige experimenten die je thuis met je kinderen kunt uitvoeren

De Canadese lynx is een uniek en schitterend schepsel mede dankzij zijn enorme poten

Door Sarah Nichele
22.684
Advertisement

Om op sneeuw te kunnen lopen, heeft de mens sneeuwschoenen (of sneeuwrackets) uitgevonden, die het gewicht van de dragen over een groter oppervlak verdelen, zodat de voeten door de kleinere druk niet wegzinken in de sneeuw.

Het is verbazingwekkend om te bedenken dat wat de mens kan bewerkstelligen met gebruik van hun intelligentie door de natuur al vaak automatisch wordt uitgevoerd. Het enige verschil is dat de natuur een paar evolutiecycli nodig heeft om de "instrumenten" die nodig zijn voor een bepaalde habitat te kunnen verwezenlijken.

De poten van de Canadese lynx hebben zich aangepast aan hun natuurlijke omgeving, waardoor ze in staat zijn om moeiteloos over metersdiepe zachte lagen sneeuw te lopen...

De Canadese lynx leeft met name in de bossen van Canada, Alaska en in enkele gebieden in het noorden van de Verenigde Staten.

foto: Flickr

Door hun grote en brede poten zakken ze niet weg in de sneeuw en de poten zorgen voor een grotere wrijving waardoor ze op efficiënte wijze kunnen blijven jagen.

foto: Imgur
Advertisement

De functie van hun poten is vergelijkbaar met een skistok: doordat ze het draagoppervlak vergroten, zakt de lynx niet weg in de sneeuw.

foto: Flickr

Dit mysterieuze schepsel jaagt 's nachts en is een solitair dier.

foto: Sconosciuto

Er wordt helaas gejaagd op dit dier voor zijn vacht, waardoor hun aantallen in een razendsnel tempo afnemen. Ze zijn echter nog niet als bedreigde diersoort erkend.

foto: Madcoyote
Advertisement

Als welpjes hebben ze nog niet hele grote poten, maar naarmate ze ouder worden, groeien hun poten uit tot indrukwekkende grootte.

foto: Wikimedia

Naast hun enorme poten, beschikken ze nog over een andere bijzonderheid... Ze hebben een zeer korte staart die op een aparte manier eindigt!

Advertisement

Dit dier is schitterend en bijzonder en we zouden het dier moeten koesteren.

Ze hebben misschien veel weg van hun kleine neefje de huiskat, maar de grootte van hun poten is onmiskenbaar.

foto: Sconosciuto
Advertisement

Alleen de Canadese lynx beschikt over dit bijzondere 'instrument' en vormt daarom een spectaculair voorbeeld van biodiversiteit.

foto: Imgur

Ook in de winter is de Canadese lynx een kundige jager: zijn voorkeur gaat uit naar hazen.

foto: Sconosciuto

De natuur herbergt dieren van uitzonderlijke schoonheid. Naast de lynx bestaan er nog tal van andere dieren met bijzondere eigenschappen...

foto: Pinimg
Tags: DierenSneeuwBergen
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt