Menselijke sculpturen op de bodem van de zee: ontdek het eerste onderwatermuseum van Europa - Curioctopus.nl
x
Menselijke sculpturen op de bodem van…
Als je bij dit zwembad naar binnen kijkt, wordt er een verontrustend detail onthuld 10 vrouwen die de geschiedenis hebben veranderd met hun strijd en inzet

Menselijke sculpturen op de bodem van de zee: ontdek het eerste onderwatermuseum van Europa

08 Maart 2016 • Door Sarah Nichele
3.121
Advertisement

Het Canarische eiland Lanzarote huisvest het eerste onderwatermuseum van Europa. Het Museo Atlantico is een project van de Britse kunstenaar Jason deCaires Taylor, die altijd dol is geweest op duiken.

Het museum op 15 meter diepte kan vanaf 25 februari worden bezocht door het publiek (of beter gezegd door duikers) en omvat hyperrealistische sculpturen. De krachtigste en meest suggestieve sculptuur draagt de naam Het Vlot van Lampedusa, wat een verwijzing is naar het gelijknamige meesterwerk van Géricault, die figuren weergeeft die gepropt op een bootje van twijfelachtige kwaliteit zitten, waarmee de kunstenaar het meesterwerk van Géricault dat in het Louvre hangt op een kritische en hedendaagse manier heeft weergegeven.

In het werk van de kunstenaar wordt expliciet verwezen naar de vluchtelingen en wordt de gemeenschap gewezen op hun passieve houding ten opzichte van het drama dat zich onder hun neus afspeelt. "Het werk is niet bedoeld als eerbetoon of gedenkteken voor de levens die verloren zijn gegaan", aldus de kunstenaar, "maar als een grimmige herinnering aan de collectieve verantwoordelijkheid van de wereldwijde gemeenschap van nu".

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt