In dit chinese dorp wonen vrouwen met het langste haar ter wereld - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
In dit chinese dorp wonen vrouwen met…
Vluchtelingencrisis: de fout die de ondergang van het romeinse rijk inluidde waar we iets van kunnen leren... Niets kan tegen dit tafeltje van IKEA op: Dit ultragoedkope product leent zich voor elk soort ombouwproject

In dit chinese dorp wonen vrouwen met het langste haar ter wereld

Door Skip Tromp de Haas
25.302
Advertisement

Tussen de hoge bergpieken in het zuiden van China ligt er een dorp dat bekendstaat als 'het dorp van de langharigen'. Het haar van vrouwen wordt hier als een kostbaar goed beschouwd, en worden ook niet afgeknipt, en het verzorgen ervan is een dagelijks ritueel. De lange haarlokken blijven lang, ook op hoge leeftijd. Er wordt gedacht dat dit komt door een shampoo op basis van water van gefermenteerde rijst waardoor het haar glanst en van voedingstoffen wordt voorzien. Deze oude traditie kent vele bijzonderheden, hier worden er een paar uitgelicht.

via: Blogspot

Voor elke situatie is er een overeenkomstig kapsel. Vrouwen mogen hun haar alleen los dragen in bijzijn van man en kinderen; in andere gevallen moet het ingebonden zijn.

Ze mogen hun haar slechts een keer in hun leven afknippen en wel op hun 18e verjaardag. Ze gooien het haar echter niet weg. Hun grootmoeders maken er een ornamenteel hoofdtooisel van.

Advertisement

De 'hoofddeksel' zal worden geschonken aan de bruidegom. Het hele kapsel zal van hem zijn en nooit zal de schaar meer in het haar worden gezet.

De 'hoofddeksel' zal worden geschonken aan de bruidegom. Het hele kapsel zal van hem zijn en nooit zal de schaar meer in het haar worden gezet.

De effectiviteit van de shampoo op rijstwaterbasis is wetenschappelijk bevestigd. Vrouwen in Huangluo hebben zelfs nog geen grijze haar wanneer ze 80 jaar oud zijn.

De lokken van deze dames zijn doorgaans langer dan 2 meter

Enige haaruitval ontkom je niet aan. Ook die worden opgeveegd en verzameld

Het kapsel van deze dames bestaat uit drie clusters, een die dagelijks groeit, het tweede gedeelte dat op de 18e verjaardag wordt afgeknipt en het derde gedeelte is het haar dat uitvalt en wordt verzameld.

Alle drie de delen worden samengevoegd om de traditionele haardrachten te maken.

Het type haardracht omschrijft ook de rang in de maatschappij: gebonden haren in de vorm van een vaas betekent dat je getrouwd bent maar geen kinderen hebt. Als het haar is bedekt door een sluier dan heeft ze geen man.

Dit kan misschien een bizarre traditie lijken, maar voor deze vrouwen is het een en al ritueel: des te langer het haar is, des te meer geluk zullen ze hebben.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt