Deze Grot Herbergt Een Compleet Dorp Met Holbewoners... China Wil Het Laten Verdwijnen - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Deze Grot Herbergt Een Compleet Dorp…
Deze man redde meer dan 160 mensen van zelfmoord dankzij zijn vriendelijke manieren en zachte stem Onderaan Elke Plastic Fles Staat Een Nummer: Controleren, Want Het Is Belangrijk Voor Je Gezondheid

Deze Grot Herbergt Een Compleet Dorp Met Holbewoners... China Wil Het Laten Verdwijnen

Door Skip Tromp de Haas
40.951
Advertisement

In het zuidoosten van China, in de provincie Guizhou, heeft het gesteente een sterke erosie ondergaan door de kracht van water. Hierdoor zijn er nu talloze grotten ontstaan en/of verder uitgegraven tot diep in de bergen. De streek kent ook één van de meest gevarieerde samenstellingen van etnische minderheden. Er wonen dan ook nog honderden kleine volksstammen in deze holbewonersstaat.

Eén van deze dorpen is Zhongdong, een dorp dat bewoond wordt door mensen die behoren tot het Miaovolk. Zij hebben een grot uitgekozen die op 1,800 meter boven zeeniveau ligt, als woonplaats.

De grot is alleen toegankelijk na een trektocht van een uur door een dichtbegroeid bamboebos. Het dorp heeft geen directe toegangsweg naar de buitenwereld.

Hier wonen ongeveer 70 mensen van de Miao'se ethnische minderheid die altijd al werden dwarsgezeten door de Chinese overheid. Het moderne China is ver weg voor hen, maar ze hebben alles wat er nodig is om te kunnen leven.

De bewoners hebben ook een school gebouwd en een basketbalveld aangelegd zodat kinderen zich kunnen vermaken.

De grot is 230 meter diep, 115 meter breed en 50 meter hoog. De huizen die er staan hebben geen daken; ze zijn beschermd door de enorme koepel in de grot. De grenzen van de kavels van de bewoners worden aangegeven door heggen van bamboe.

Advertisement

De mensen die er wonen drinken water dat daar uit de rotsen stroomt, verbouwen graan op de omliggende heuvels en houden ook kippen en andere kleine dieren.

De aanwezigheid van een school in de grot heeft onlangs ook voor een verbitterd debat gezorgd tussen de bewoners en de Chinese overheid.

foto: metro.co.uk

De centrale overheid eiste onmiddelijke sluiting in de eerste maanden van 2011: "China is geen land van holbewoners". Kinderen zijn nu gedwongen twee keer per dag tientallen kilometers af te leggen om bij de dichtstbijzijnde school te komen.

Voordat de school gesloten werd, bood deze niet alleen een plek aan de jongeren van het dorp, maar vooral aan de kleintjes. Veel jongvolwassenen hebben besloten het dorp te verlaten en te verhuizen naar de grote steden.

Om ervoor te zorgen dat de mensen zich niet gedwongen voelen te vertrekken en in de grot kunnen blijven wonen, hebben de inwoners meer dan eens volgens officiële kanalen gevraagd of er wegen aangelegd konden worden, zodat de toegang tot diensten en voorzieningen makkelijker bereikbaar zouden zijn.

Hoe dan ook heeft de overheid, die erop uit is om het wonen in zulke op zichzelf staande dorpen te ontmoedigen, nooit hun verzoeken beantwoord.

Advertisement

Slechts recentelijk heeft de regering een toegangsweg naar een dichtbijgelegen dorp aangelegd. Dit gebeurde alle media-aandacht, waardoor anderen te weten kwamen over de sluiting van het dorp.

foto: unknown

De lokale overheid van Guizhou heeft er ook voor gezorgd dat er een eindje verderop van de grotten ook huizen zijn gebouwd om de bewoners van de grot in onder te brengen. Maar de voorzieningen in de huizen zijn erg onveilig.

Of dit laatste ook echt zo is, kunnen we niet met zekerheid zeggen, als je daar achter wil komen moet je je rugzak inpakken en het bamboewoud doorkruisen om bij het kleine dorp Zhonhdong te komen...

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt