Maak zelf voor kinderen lichttafels van deze IKEA tafeltjes - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Maak zelf voor kinderen lichttafels…
waarom hebben kopjes van de IKEA deze inkepingen aan de onderkant? Een medewerker vertelt het ons Een architect tovert een cementfabriek om in een woon-werkplek met fantastisch interieur

Maak zelf voor kinderen lichttafels van deze IKEA tafeltjes

9.570
Advertisement

Jullie zullen vast wel allemaal in speelgoedwinkels die lichttafels gezien hebben die op de juiste hoogte zijn gemaakt voor kinderen. Maar weinig mensen zijn op de hoogte van de voordelen die deze tafels hebben bij hun leerproces. In dit artikel kan je leren hoe je er eentje in elkaar zet, met als basis een van de goedkoopste tafels van IKEA.

Deze lichttafels zijn een praktisch middel dat kinderen helpt bij het spelend leren en oefenen zonder dat zij dit in de gaten hebben. De tafels zijn ontzettend handig voor de ontwikkeling van de sensomotorische vaardigheden, het concentratie- en observatievermogen en kunnen ze beter dingen oppikken op school.  

Aan het einde van het artikel hebben we een aantal spelletjes voor kinderen... die groeien als kool!

via: Petapixel
foto: siue.edu

Alles wat je nodig hebt is een lage tafel, zoals die van de IKEA of iets soortgelijks, twee plexiglasplaten, een transparante en een matte.

foto: Petapixel
Advertisement

De transparante plaat moet 8 millimeter dik zijn en de matte plaat 3 millimeter dik.

foto: Petapixel

De transparante plaat moet qua afmetingen iets kleiner zijn dan de matte variant.

foto: Petapixel

Haal het tafelblad weg. Snij er een vierkant uit dat dezelfde afmetingen heeft als de transparante plaat.

foto: Petapixel
Advertisement

Haal het kartonnen vulmateriaal eruit. In de hoeken van het tafeltje zie je de poten; deze zullen als steun dienen voor het doorzichtige blad.

foto: Petapixel

Bevestig een 5 meter lange LED-strip op de manier als in deze foto.

foto: Petapixel
Advertisement

Maak een gaatje in de onderkant van het tafelblad voor de stroomdraad.

foto: Petapixel

Wanneer je hebt gecontroleerd of de LEDS goed werken plaats je de doorzichtige plaat in de tafel. Mocht het nodig zijn, druk 'm dan een beetje aan zodat hij op dezelfde hoogte ligt als de rest van de tafel.

foto: Petapixel
Advertisement

Leg hier dan de matte plexiglasplaat bovenop en schroef deze in de hoeken vast met schroeven.

foto: Petapixel

Je lichttafel is klaar!

foto: Petapixel

Er zijn veel (leerzame) spelletjes die je kunt doen. Hier volgen er een paar die je je kinderen kunt voorstellen. Door het licht blijven zij langer geïntresseerd in en geconcentreerd op hetgene wat zij aan het doen zijn met de tafel.

Er kan worden getekend met uitwisbare markerstiften, kinderen kunnen doorzichtige steentjes op strepen leggen om hun hand-oogcoördinatie te verbeteren.

Doe in een bak wat zand of keukenzout met een kleurtje. Geef kinderen een penseel en laat ze figuren maken in het zout. Gaandeweg zullen ze vertrouwd raken met het vasthouden van een pen.

Geef hun fantasie de vrije loop door een verhaal te vertellen. Zij tekenen zelf de personages en liggen om en om op het verlichte tafelblad

Maar dit zijn slechts een paar ideeën waarvoor deze tafel zich leent. Je zult zien dat je kinderen er dol op zullen zijn! :-)

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt