Haar dochter werd te vroeg geboren, maar slechts 12 dagen na de bevalling moest ze weer aan het werk

Janine image
door Janine

06 Februari 2022

Haar dochter werd te vroeg geboren, maar slechts 12 dagen na de bevalling moest ze weer aan het werk
Advertisement

Elk land heeft zijn eigen beleid met betrekking tot betaald ouderschaps-, moederschaps- en vaderschapsverlof: de ouder, vooral de moeder, moet zich onthouden van werk in de periode voorafgaand aan de geboorte en na de geboorte van het kind. Maar het aantal dagen, weken of maanden dat de nieuwe ouder thuis kan blijven om voor de pasgeborene te zorgen, verschilt van land tot land. De situatie in de Verenigde Staten is zeer precair: slechts 21% van de banen in de VS slaagt erin betaald ouderschapsverlof te krijgen, en vaak omdat bedrijven dit toekennen. Wat betekent dit? Dat de ouder gedwongen wordt weer aan het werk te gaan? Niet per se, maar als de ouder thuis wil blijven bij het pasgeboren kind, raakt hij of zij zijn of haar salaris kwijt. Volgens de wet heeft namelijk iedere werknemer het recht om 3 maanden onbetaald met zwangerschapsverlof te gaan.

via edensmomma10_12/TikTok

Advertisement
edensmomma10_12/TikTok

edensmomma10_12/TikTok

Vrouwen worden vaak geconfronteerd met een keuze die allesbehalve eenvoudig is: hun salaris opgeven of de eerste dagen van hun leven met hun kind doorbrengen? Een jonge moeder deelde haar ervaring in een tirade op TikTok. Rebecca Shumard is 26 en haar dochter is te vroeg geboren. Te vroeg geboren baby's moeten dagen en soms zelfs weken in het ziekenhuis liggen: artsen zorgen ervoor dat de te vroeg geboren baby op de juiste manier groeit. Voor de moeder zou het daarom belangrijk zijn om op zulke delicate momenten aanwezig te zijn. Maar Rebecca moest al 12 dagen na de bevalling weer aan het werk.

Advertisement
edensmomma10_12/TikTok

edensmomma10_12/TikTok

Rebecca's dochter, de kleine Eden, bleef op de Neonatale intensive care, maar de nieuwe moeder moest haar na 12 dagen achterlaten. In de video die de vrouw plaatste, zien we haar verdriet, haar frustratie, het gevoel niets te kunnen doen voor een "land dat niets doet voor kinderen" of dat alleen prioriteiten geeft aan werk. We kunnen ons de pijn van de vrouw alleen maar voorstellen, die geen tijd had om volledig te herstellen van de bevalling en aan de zijde van haar dochter op de intensive care te blijven. Rebecca heeft ons de onrechtvaardigheden en moeilijkheden laten zien waarmee veel moeders worden geconfronteerd, en hoopt dat er op een dag een beleid kan worden aangenomen om moeders en baby's te beschermen: beide hebben het recht om samen te zijn, zonder dat moeders hun salaris hoeven in te leveren.

Advertisement