Hij gaat op pad met de metaaldetector en vindt een zeer kostbare middeleeuwse broche met "magische" krachten

Janine image
door Janine

06 Februari 2022

Hij gaat op pad met de metaaldetector en vindt een zeer kostbare middeleeuwse broche met "magische" krachten
Advertisement

Het is niet zeldzaam dat de meest sensationele ontdekkingen op zijn zachtst gezegd het resultaat zijn van gelukkig toeval. Of het nu om kleine of grote objecten gaat, soms weet het verleden op de meest bijzondere en verrassende manieren weer tot leven te komen en aanwezig te zijn. Net zoals gebeurde met de Engelsman waarover we je gaan vertellen.

Tijdens een uitstapje met zijn metaaldetector kwam de gelukkige ontdekker een object tegen dat als we het kostbaar en fascinerend zouden definiëren, een understatement zou zijn. Een ontdekking van hoge archeologische waarde en vol suggesties die rechtstreeks uit een verre tijd komen om ons verhalen te vertellen en ons met de verbeelding naar het verleden te laten reizen. En dan te bedenken dat de man aanvankelijk dacht dat hij het zoveelste metaalafval had gevonden, terwijl hij in plaats daarvan een speld met “magische krachten” in handen had die onmiddellijk de aandacht van experts trok.

via This is Wiltshire

Advertisement
Unknown. British Museum Registration No. 1929,0411.1/Wikimedia - Not the actual photo

Unknown. British Museum Registration No. 1929,0411.1/Wikimedia - Not the actual photo

Het is niet de eerste keer dat een gewoon iemand, met zijn metaaldetector, de protagonist wordt van sensationele ontdekkingen. Dit was ook het geval voor William Nordhoff die, toen hij op een veld in Pewsey Vale, Wiltshire op onderzoek uit was, een prachtige gouden speld tegenkwam.

"Er was een glinstering die mijn aandacht trok - vertelde hij - eerst dacht ik dat het het gebruikelijke waardeloze stuk metaal was, maar toen ik beter keek, schrok ik zo erg dat ik moest gaan zitten".

En dat geloven we meteen, aangezien, volgens wat later naar voren kwam en bevestigd werd door de analyse van geleerden, Nordhoff een 800 jaar oude gouden speld in handen had, compleet met inscripties die werden gebruikt om gezondheidsproblemen af ​​te wenden.

Advertisement

"Ik begreep meteen dat het iets bijzonders was - vervolgde hij - omdat ik deze spelden al eerder had gezien, maar ik had ze nog nooit gezien met zoveel inscripties erop". Nadat hij contact had opgenomen met de autoriteiten, bevestigden de archeologen de waarde van het juweel en de datering ervan. Het is een broche uit de middeleeuwen, naar schatting tussen 1150 en 1350, ter waarde van enkele duizenden euro's.

Op de broche zijn Latijnse en Hebreeuwse letters gegraveerd, delen van gebeden die werden gebruikt om gezondheidsproblemen te voorkomen die in die tijd niet bepaald zeldzaam waren. Het object zou daarom volgens deskundigen de drager van magische eigenschappen zijn geweest, alsof het een soort amulet was dat de gezondheid van mensen zou kunnen beschermen. En het is ook een vrij zeldzaam object, aangezien de verschillende middeleeuwse broches die in het verleden zijn teruggevonden, weinig of geen dergelijke kenmerken hebben.

“Er was een kans van één op een miljoen dat ik het zou vinden”, zei Nordhoff zonder zijn trots te verbergen. Nu zal de man volgens de Britse wet verplicht zijn het artefact aan een museum te verkopen en zal hij een door de autoriteiten vastgestelde som geld ontvangen. En we zijn er zeker van dat zijn passie voor de metaaldetector na deze ontdekking groter zal zijn dan ooit!

Advertisement