Zo Deden Verpleegsters In De 19e Eeuw Hun Werk - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Zo Deden Verpleegsters In De 19e Eeuw…
 Foto’s Van Noorwegen Van 100 Jaar Geleden En Foto’s Van Nu: Zoek De Verschillen De Trouwste Hond Ter Wereld Wacht Tien Jaar Lang Op Zijn Baasje Bij Het Station, Lees Hier Hoe Het Begon

Zo Deden Verpleegsters In De 19e Eeuw Hun Werk

Door Skip Tromp de Haas
4.420
Advertisement

Het verplegersvak is niet iets waar je stil bij staat wanneer je geen verplegers nodig hebt. Maar als het ons overkomt om ook maar een nacht in een ziekenhuisbed te moeten slapen om de gekste redenen, ja dan ineens weten we niet alleen dat ze bestaan, maar worden ze voor ons ook het eerste en het belangrijkste aanspreekpunt in een omgeving waar we liever niet willen zijn.

Tegenwoordig zijn de mensen die werkzaam zijn in deze beroepsgroep doorgaans gespecialiseerd in een bepaald type zorg. Ze voeren een precieze reeks handelingen uit waarbij ze behoorlijk worden geholpen door technologische ontwikkelingen, wat er natuurlijk toe leidt dat ze ons zo snel en efficiënt mogelijk kunnen helpen.

Het leven van een verpleegster die haar werk deed tegen het einde van de 19e eeuw laat zich karakteriseren door een aantal regels die wij nu behoorlijk streng zouden vinden. Toen was het echter zo, dat verpleegster zijn ook grote gevolgen had voor je persoonlijke leven...

Laten we een paar van die regels bekijken waar je je als verpleegster in de 19e eeuw aan moest houden.

Het vegen en schrobben van vloeren op de eigen afdeling, de bed(meubelen) en de vensterbanken afstoffen.

Het beheersen van de binnentemperatuur. Door emmers met hete kolen te gebruiken moest je zorgen dat de temperatuur gelijk(matig) bleef.

foto: Pinterest
Advertisement

Licht was van fundamenteel belang om de toestand van de patiënten vast te kunnen stellen. Verpleegsters moesten olielampen met kerosine vullen, kaarsen bijsnijden en schoorstenen vegen.

Ze moest altijd een pen bij de hand hebben voor de aantekeningen van de dokter. Wat voor pen ze daarvoor wilde gebruiken was aan haar.

Dag-, maar ook nachtdiensten konden soms wel 12 uur duren.

Advertisement

Alle verpleegsters moesten volkomen integer zijn op moraal en religieus vlak.

Roken, drinken, dansgelegenheden bezoeken, teveel tijd aan je uiterlijk besteden waren allemaal onwelvoeglijke eigenschappen.

Advertisement

Ze konden per persoon wel een groot aantal patiënten verzorgen, tot wel 50.

Hoewel de techniek hen vandaag een handje helpt, is verpleegster en verpleger zijn taai, maar belangrijk werk, waarbij ze het verschil kunnen maken voor een patiënt... net zoals artsen kunnen!

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt