5 archeologische vondsten met schatten van onschatbare waarde

door Skip

09 Juni 2017

 5 archeologische vondsten met schatten van onschatbare waarde
Advertisement

Archeologen vervullen een belangrijke rol in de maatschappij omdat we dankzij hen duidelijkheid hebben over wat er vroeger is gebeurd en dat we kunnen leren hoe oude beschavingen leefden, waar zij in geloofden en hoe ze waren georganiseerd.

Een aantal van deze beschavingen lijken we altijd al mee bekend te zijn en van sommige anderen hebben we echter niet zo vaak van gehoord.  

via taringa.net

De Dode Zee-rollen

De Dode Zee-rollen

De Dode Zee-rollen zijn in totaal 972 geschriften en hebben deze naam gekregen vanwege de locatie waar ze zijn gevonden, te weten in grotten vlakbij de Dode Zee. Het waren bedoeïenherders die in 1946 deze waardevolle manuscripten die grotendeels in het Aramees en Hebreeuws zijn geschreven, ook al zijn sommigen ervan in het Grieks.

Deze rollen zijn het oudste bewijs van bijbelse teksten die te dateren zijn tussen 250 en 66 voor Christus. Naast de geschriften van de Tenach Er staan commentaren, gebeden en kalenders in die allemaal zijn verbonden aan de Joodse geloofsgemeente.

Advertisement
 5 archeologische vondsten met schatten van onschatbare waarde - 2

Pompeï

Pompeï

Pompeï werd gesticht in de 8e eeuw voor Christus door de Romeinen en in augustus in het jaar 79 na Christus bedolven onder vulkanische assen door de uitbarsting van de Vesuvius. Door deze as is de stad intact gebleven. De herontdekking vond plaats in 1748 in navolging van de herontdekking van de stad Herculaneum, waar enkele gebouwen met muurfresco's werden gevonden, talloze voorwerpen en het lichaam van een slachtoffer.

Het was echter in maart 1905 toen de opgraafwerkzaamheden anders gingen verlopen. Er werden minder opgravingen gedaan, maar de concentratie ging uit naar het behoud van Pompeï, hierbij werden conserveringsmethoden gebruikt die de norm zouden gaan zijn in de decennia die volgden, zoals staat op de officiële site van Pompeï

 5 archeologische vondsten met schatten van onschatbare waarde - 4

De graftombe van Toetankhamon

De graftombe van Toetankhamon

Howard Carter was de eerste die de tombe van Toetankhamon vond in 1922. Ditr was de belangrijkste vondst in Egypte en de enige graftombe die intact is aangetroffen.

Toen ze het hadden gevonden lag er het lichaam van de farao, gewikkeld in 13 lagen linnen en kostbaarheden 143 juwelen amuletten en nog twee mummies die de twee dochters van de farao blijken te zijn.

Advertisement
 5 archeologische vondsten met schatten van onschatbare waarde - 6

Ook wereldberoemd is zijn masker dat het gezicht van de farao bedekte, want het was gemaakt van massief goud en de gelaatstrekken van zijn gezicht heeft. Het staat vandaag in het museum in Caïro.

 5 archeologische vondsten met schatten van onschatbare waarde - 7
Advertisement

Het Terracottaleger

Het Terracottaleger

De beroemde krijgers op schaal zijn in totaal met 8,000 man die lagen begraven in een grafcomplex dat dateert uit 210-209 v.Chr. van de eerste keizer van een verenigd China, Qin Shu Huang.

De krijgers werden ontdekt toen er waterleidingen werden aangelegd in Xian 1974. Ook al kijkt elke soldaat naar hetzelfde punt, ieder hebben ze een eigen connotatie. Naast achtduizend krijgers bevat het mauseoleum 400 graven en natuurlijk het graf van Qin Shi Huang zelf.

 5 archeologische vondsten met schatten van onschatbare waarde - 9
Advertisement

De Altamiragrotten

De Altamiragrotten

De vondst van de Altamiragrotten dateert uit 1868, door Modesto Cubillas die de ingang vond, maar tot 1879 moest er worden gewacht voordat de bekende schilderingen door Marcelino Sanz de Sautuola en diens dochter, Faustina Sanz Rivarola, werden gevonden. Zij was degene die afdaalde in de grot en haar vader attendeerde op de wonderlijke schilderingen die zich in de grot bevonden.

De Altamira-grot die in de Spaanse stad Santillana del Mar (Cantabria) ligt, is een uitstekend voorbeeld van rotsschilderkunst uit de laatpaleolithische periode die vandaag teruggevonden is. Binnen in de grot kan je bizons, paarden, herten, handen en mysterieuze tekens die nog niet zijn ontcijferd, zien.

 5 archeologische vondsten met schatten van onschatbare waarde - 11
Advertisement
 5 archeologische vondsten met schatten van onschatbare waarde - 12
Advertisement